INCIDENT NA HRVAŠKEM NEBU

Letalo je nad Hrvaško prestregla lovska eskadrilja

Incident je potrdila tudi hrvaška kontrola zračne plovbe. Po neuradnih podatkih, s katerimi razpolaga AvioRadar, je bila radijska postaja spornega letala nastavljena na napačen kanal, zaradi česar ni bilo mogoče vzpostaviti komunikacije z letalom.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Thomas Dutailly/getty images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Thomas Dutailly/getty images

Na nebu nad Hrvaško se je odvijala prava drama, ko je manjše letalo vstopilo v zračni prostor, a se ni odzvalo na klice kontrole zračnega prometa, zato so dvignili mige.

Po podatkih, s katerimi razpolaga AvioRadar, je letalo Piper PA-24, registracije UR-OTF, v nedeljo, 21. julija, okoli 10.50 UTC vstopilo v hrvaški zračni prostor in ni uspešno komuniciralo z regionalno kontrolo zračnega prometa.

Po približno 10 ponovnih vprašanjih, na katera ni bilo odgovora, je bila na prestrezanje letala poslana dežurna dvojica 191. eskadrilje lovskih letal 91. krila HRZ, ki je prestrezanje opravila v okolici Slunja. Komentar Hrvaške kontrole zračne plovbe (HKZP) objavljamo v celoti:

»Dne 21. julija 2024 je letalo registrske številke UR-OTF vstopilo v zračni prostor Republike Hrvaške ob 10.51 UTC na višini 7000 ft. Lahko potrdimo, da normalna dvosmerna radijska komunikacija s pilotom letala ni bila vzpostavljena po večkratnih poskusih na več delovnih frekvencah. Trenutno nimamo preverjenih podrobnosti o naravi težave, vendar lahko z gotovostjo potrdimo, da je bila naša komunikacija z drugimi letali na vseh frekvencah v redu. Zračni prostor Republike Hrvaške je letalo zapustilo ob 12.11 UTC. Sprožen je bil standardni postopek v takšnih situacijah in obveščeno ministrstvo za obrambo, ki v tem kontekstu nadzira hrvaški zračni prostor.«

Po neuradnih podatkih, s katerimi razpolaga AvioRadar, je bila radijska postaja spornega letala nastavljena na napačen kanal, zaradi česar ni bilo mogoče vzpostaviti komunikacije z letalom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije