RAZISKAVA

Mački pametnejši od dojenčkov (VIDEO)

Kosmatinci so zaznali, da se določene besede niso ujemale s slikami.
Fotografija: Kljub vsemu pa so najboljši prijatelji. FOTO: Aynur_sib/getty Images
Odpri galerijo
Kljub vsemu pa so najboljši prijatelji. FOTO: Aynur_sib/getty Images

Da so psi izredno inteligentne živali, je znano že dolgo, kot kaže, pa se jim bodo pri vrhu najbolj inteligentnih živali pridružile še mačke. Nekateri lastniki kosmatink so denimo že dokazali, da se lahko mački brez težav naučijo sporazumevanja s posebnimi gumbi, s katerimi se lastniki že nekaj časa »pogovarjajo« s psi.

Gre za napravo, sestavljeno iz večjih gumbov, vsak predstavlja določeno besedo, ki jih v določene vrstnem redu sestavimo na tleh, žival pa lahko nato nanje pritiska s šapo in tako sestavlja enostavne stavke ali ukaze, ki jih želi sporočiti lastniku, denimo »jesti zdaj«.

Čeprav se mački učijo nekoliko počasneje kot psi, ali z nami pač nočejo komunicirati, kot šaljivo pravijo mnogi, ki poznajo muhav in samosvoj karakter mačk, pa so znanstveniki na eni od japonskih univerz zdaj ugotovili, da so mačke pametnejše od dojenčkov, vsaj kar se prepoznavanja besed tiče.

Predvajali so jim namreč kratko risanko, v kateri so risbe spremljale izmišljene besede. Po krajšem premoru so jim predvajali enako risanko, a so nekatere besede zamenjali in na presenečenje vseh so mačke, ko so videle novo besedo, delovale zmedeno in so v ekran strmele nekoliko dlje kot takrat, ko se je ob sliki pokazala enaka beseda, ki jo je spremljala ob prvem predvajanju. Pri dojenčkih raziskovalci te razlike niso zaznali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije