ORKAN

Malce pred 3. uro zjutraj je udaril, evakuirali pet milijonov ljudi, prve žrtve (FOTO in VIDEO)

Milton je na obalo prišel kot orkan 3. kategorije s hitrostjo vetra malce nad 200 kilometrov na uro in se bo pomikal čez Florido do Atlantskega oceana.
Fotografija: FOTO: Joe Raedle Getty Images Via Afp
Odpri galerijo
FOTO: Joe Raedle Getty Images Via Afp

Orkan Milton je malce pred 3. uro zjutraj po srednjeevropskem času udaril na obalo Floride pri južnem predmestju Sarasote Siesta Key, je poročal ameriški Nacionalni center za orkane. Milton je na obalo prišel kot orkan 3. kategorije s hitrostjo vetra malce nad 200 kilometrov na uro in se bo pomikal naprej čez Florido do Atlantskega oceana.

Evakuirali pet milijonov ljudi

Z ogroženih območij osrednje Floride so evakuirali okrog pet milijonov ljudi, nekateri pa so se zatekli v zavetišča, kjer bodo ostali do konca neurja. Oblasti pričakujejo okrog štiri metre visoke valove plime, močan veter, poplave in veliko gmotno škodo.

FOTO: Joe Raedle Getty Images Via Afp
FOTO: Joe Raedle Getty Images Via Afp
FOTO: Lee County Sheriff's Office Via Via Reuters
FOTO: Lee County Sheriff's Office Via Via Reuters
 FOTO: Joe Raedle Getty Images Via Afp
 FOTO: Joe Raedle Getty Images Via Afp
 FOTO: Spencer Platt Getty Images Via Afp
 FOTO: Spencer Platt Getty Images Via Afp

Milton je na Florido udaril dva tedna po orkanu Helene, ki se je potem pomikal še čez pet ameriških zveznih držav in povzročil hude poplave ter zahteval več kot 200 življenj.

Več milijonov ljudi brez elektrike

Malce pred prihodom Miltona na obalo so na številnih območjih osrednje in južne Floride nastali tornadi.

Našteli so jih okrog 160, lokalni mediji pa poročajo, da je bilo v okrožju St. Lucie na zahodni obali Floride tudi več smrtnih žrtev.

Skoraj nemudoma ob prihodu Miltona na kopno je brez elektrike ostalo več kot milijon odjemalcev, je poročala spletna stran PowerOutage.us, ki spremlja tovrstne podatke.

image_alt
Grozljivo opozorilo šefa policije: »Napišite svoje ime na nogo, da vas bomo lahko identificirali v primeru smrti« (VIDEO)

Kasneje je številka narasla na več kot milijon in pol. Največ izpadov elektrike je bilo v okrožju Sarasota, kjer je orkan prišel na kopno.

Sarasoto so uro in pol po prihodu Miltona zajele poplave, o katerih poročajo med drugim tudi iz Tampe, Punta Gorde in mesta Venice. V Tampi je padlo več kot 30 centimetrov dežja, v St. Petersburgu pa več kot 40 centimetrov, poroča CNN.

Kmalu po prihodu na kopno se je Milton nekoliko umiril na orkan 2. kategorije s hitrostjo vetra do 175 kilometrov na uro in se je pomikal naprej proti severovzhodu Floride s hitrostjo 26 kilometrov na uro.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije