ŠOK V TRGOVSKEM CENTRU

Mama hotela podojiti otroka v kavarni, a ji je natakar prepovedal in rekel, naj gre na WC

»Kot upravniki nakupovalnega centra vam zagotavljamo, da v tem primeru zagotovo ni šlo za zlonamerno ravnanje z materjo in dojenčkom in da je šlo za nepremišljen trenutek natakarja kot posameznika,« menijo v centru.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Kieferpix Getty Images, istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Kieferpix Getty Images, istockphoto

V nedeljo je družina posedala v kavarni v nakupovalnem centru v zagrebških Vrbanah. Ženska je začela dojiti lačnega otroka. 

»Prijazen natakar naju je opozoril, da je dojenje v tem prostoru kot tudi na območju nakupovalnega centra prepovedano in da je enako v sanitarnih prostorih, ki so mimogrede zaklenjeni, zato je treba poklicati nekoga, da pride odklenit,« je povedal njen mož.

Noben zakon ne prepoveduje dojenja na javnem mestu, v nakupovalnem centru Point pa navajajo, da je bila natakarjeva izjava nepremišljena in ni bila v skladu s politiko centra, saj pozdravljajo in »se veselijo obiskov vseh staršev z majhnimi otroki, še posebno najmanjših, ki so najsrečnejši v materinem naročju«.

Nepremišljen trenutek

»Kot upravniki trgovskega centra vam zagotavljamo, da v tem primeru zagotovo ni šlo za zlonamerno ravnanje z materjo in otrokom in da je šlo za nepremišljen trenutek kavarniškega natakarja kot posameznika,« navajajo v centru.

Dodajajo, da bodo o tej situaciji obvestili lastnika kavarne, da bi svoje zaposlene poučili o tovrstnih situacijah, saj so otroci največja vrednota.

Otroku odvzeli prehrano

Na to situacijo so se odzvali v društvu RODA, ki že več kot dve desetletji spodbuja dojenje. Navajajo, da so se takšne situacije na Hrvaškem v zadnjih dveh desetletjih redko dogajale.

»Preprečiti materi dojenje ali hranjenje otroka je odrekati prehrano otroku, ki pri tej starosti ne jé po urniku niti ni mogoče predvideti njegove potrebe po hranjenju/sesanju, je diskriminatorna do matere, ker ji omejuje dejavnosti, obveznosti in družbeno življenje. Na Hrvaškem številni ukrepi za zaščito in promocijo dojenja materam zagotavljajo, da lahko dojijo kadarkoli in kjerkoli, mesto Zagreb pa je pri tem še posebno proaktivno,« navajajo v združenju, poroča 24sata.hr.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije