POLNE VITAMINA C

Mandarine: sočno japonsko darilo

Dolini Neretve upravičeno rečejo hrvaška Kalifornija, vendar ni bilo vedno tako.
Fotografija: Dolina Neretve tudi s plantažami mandarin privablja čedalje več turistov. Foto: Drago Bulc
Odpri galerijo
Dolina Neretve tudi s plantažami mandarin privablja čedalje več turistov. Foto: Drago Bulc

Miklavž, prvi od decembrskih treh dobrih mož, našim otrokom rad nasuje tudi mandarin. Ti plodovi nas razveseljujejo v tem turobnem vremenu, saj so kot majhni sončki. A ne gre le za okusen sadež, ampak tudi za zelo zdrav, saj v 100 gramih mandarin najdemo kar 30 mg vitamina C, kar je dvakrat več kot v pomarančah. Sončne in sočne mandarine so zato pravi odgovor na vse hladnejše dni. Če vam manjka sonca, se lahko odpravite na jug Hrvaške v dolino Neretve in se udeležite obiranja teh agrumov.

Opuzen je postal fantastična galerija na prostem, v mestu najdete kar 96 muralov. Foto: Danica Lovenjak
Opuzen je postal fantastična galerija na prostem, v mestu najdete kar 96 muralov. Foto: Danica Lovenjak

Reka Neretva se pri Opuzenu in Pločah izliva v Jadransko morje, in prav tam je reka oblikovala približno 20.000 hektarov veliko površino, ki jo vsako leto obišče vse več turistov. Delta Neretve je zdaj zavarovano območje z več kot 300 različnimi vrstami ptic. Močvirnato pokrajino so v 60. letih 20. stoletja z izsuševanjem spremenili v rodovitna polja, kar je bila prelomnica za tamkajšnje prebivalce, ki so se dotlej preživljali z lovom in ribolovom ter s figami in vinsko trto. Kakovostna zemlja in blago sredozemsko podnebje sta se izkazala kot naročena za pridelavo vseh vrst agrumov. Dolina Neretve je postala hrvaška Kalifornija.

Mandarine so postale zaščitni znak doline Neretve in glavni vir zaslužka. Prve sadike mandarin sorte unshiu so leta 1933 pripotovale iz daljne Japonske kot darilo japonskega konzula, ki je trgoval s tedanjo Kraljevino Jugoslavijo. Zdaj tam raste več kot milijon mandarinovcev, letna pridelava pa znaša približno 60.000 ton plodov. Zasadili so sorte z različnim časom zorenja, zato sezona obiranja traja od začetka jeseni do decembra. Množično obiranje teh oranžnih sadežev podobno kot slovenske trgatve spremlja ogromno zabave. 

Prve sadike mandarin sorte unshiu so prišle leta 1933. Foto: Danica Lovenjak
Prve sadike mandarin sorte unshiu so prišle leta 1933. Foto: Danica Lovenjak
Neretvanski brodet z jeguljami in žabami morate poskusiti. Ta je iz Ville Neretva. Foto: Danica Lovenjak
Neretvanski brodet z jeguljami in žabami morate poskusiti. Ta je iz Ville Neretva. Foto: Danica Lovenjak
V konobi Pod maslinom v Opuzenu lahko poskusite jedi, ki jih drugje v Dalmaciji ne najdete. Foto: Danica Lovenjak
V konobi Pod maslinom v Opuzenu lahko poskusite jedi, ki jih drugje v Dalmaciji ne najdete. Foto: Danica Lovenjak

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije