SVETOVNI REKORD

Milijoni za nakit Marije Antoanete

Obesek je postavil nov rekord za biserni nakit. Francoska kraljica hotela zbežati, a so jo obglavili.
Fotografija: Diamantni prstan s kraljičinima inicialkama skriva pramen njenih las. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Diamantni prstan s kraljičinima inicialkama skriva pramen njenih las. Foto: REUTERS

Biserni in diamantni obesek, ki ga je nekoč nosila francoska kraljica Marija Antoaneta, je avkcijska hiša Sotheby's v Ženevi prodala za 36 milijonov dolarjev oziroma 31,8 milijona evrov, kar je svetovni rekord za biser!

Draženje za zvezdniški obesek z ovalnim diamantom in biserom v obliki kaplje, ki je bil ocenjen na dva milijona dolarjev, je bilo silovito in strastno, lahko zapišemo; bil je del večje zbirke nakita, ki ga je prodajala italijanska kraljeva hiša Bourbon-Parma, javnost nekaterih ni videla že dvesto let.

Dražba stoletja

Obesek je nenadomestljiv, menijo poznavalci. Foto: REUTERS
Obesek je nenadomestljiv, menijo poznavalci. Foto: REUTERS
Doslej je bila rekorderka med najdražjimi biseri ogrlica, ki jo je nosila zdaj že pokojna britansko-ameriška igralka dame Elizabeth Taylor: leta 2011 jo je dražbena hiša Christie's prodala za 11,8 milijona dolarjev. No, Sotheby's je sredino dražbo v Ženevi opisal kot eno najpomembnejših kraljevskih zbirk nakita, ki so se kdaj pojavile na trgu. »Ta izjemen nakit ponuja očarljiv vpogled v življenja njegovih lastnikov pred več sto leti,« je dejala Daniela Mascetti, direktorica evropskega oddelka za nakit pri avkcijski hiši, in opozorila na izjemno in osupljivo lepoto nakita, drage kamne, s katerimi so okrašeni, ter izjemno spretnost zlatarjev in draguljarjev.


Marija Antoaneta je bila avstrijska princesa, hči Marije Terezije in Franca I., poročila se je s francoskim kraljem Ludvikom XVI. Zaradi ekstravagantnega načina življenja, zapravljivosti in lahkomiselnosti je postala v letih pred francosko revolucijo, ko so mnogi Francozi komaj nahranili svoje družine, osovražena. Nakit je pretihotapila domov, v Avstrijo, načrtovani pobeg z družino, rodila je hčer in dva sinova, ji ni uspel. Usmrtili so jo z giljotino leta 1793, stara je bila 37 let.

Le malo je ostalo za francosko kraljico. FOTO: AFP
Le malo je ostalo za francosko kraljico. FOTO: AFP
»Obesek Marije Antoanete je preprosto nenadomestljiv,« je dejal draguljar Eddie LeVian še pred dražbo. »Ne gre samo za dragulje, nakit Marije Antoanete je pač povezan z vzrokom francoske revolucije.« Poleg slavnega obeska, katerega kupec je želel ostati anonimen, je bilo na prodaj še deset kosov nakita Marije Antoanete, tudi sicer biserna in diamantna ogrlica pa biserni in diamantni uhani in prstan z monogramom ter kodrom kraljičinih las: ves njen nakit so prodali za 43 milijonov dolarjev!


»Ne le da so bili biseri in diamanti Antoanetini, svoje je prispevalo dejstvo, da gre za kraljevski nakit družine Bourbon-Parma,« je dejala Mascettijeva in še: »Cene so šle prav zares v nebo, nekatere kose smo prodali tudi za 20- ali 25-kratnik izklicne.« Andres White Correns, direktor oddelka za nakit, dodaja: »Ko smo dogodek napovedali na novinarski konferenci, smo rekli, da gre za dražbo stoletja. Prodaja je dokazala, da smo imeli prav.«

Zvezdnik večera Foto: REUTERS
Zvezdnik večera Foto: REUTERS

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije