Mladenič (20) umrl, ko je pojedel nepravilno shranjene testenine, zdravnik pojasnil zakaj
Ko je 20-letnik umrl, potem ko je zaužil testenine, ki so že dolgo čakale v hladilniku, je novica leta 2019 postala odmevna po družbenih omrežjih. Ponovno je postala aktualna, saj medicinski strokovnjaki še vedno pojasnjujejo, zakaj se to lahko zgodi. Zdravnik z urgence, dr. Joe Dispenza, je pojasnil, da je šlo za vrsto zastrupitve s hrano, ki jo povzroča bakterija Bacillus cereus.
Potek okužbe
Bacillus cereus je najpogostejši povzročitelj zastrupitev s hrano med vsemi bakterijami rodu Bacillus. Povzroča kratkotrajno zastrupitev. Ker bakterija tvori dva različna enterotoksina, od katerih eden povzroča bruhanje, drugi pa drisko, poznamo dva sindroma zastrupitve: emetični sindrom in diarealni sindrom. Emetični sindrom povzroča toplotno stabilen enterotoksin (strup), spremlja ga bruhanje, ki se pojavi v nekaj urah (do šest ur) po zaužitju onesnažene hrane. Diarealni sindrom v tankem črevesju povzročajo toplotno občutljivi enterotoksini. Simptomi nastopijo 8-16 ur po zaužitju onesnažene hrane in potekajo v obliki trebušnih bolečin, krčev in driske. Pri večini bolnikov imata oba sindroma relativno blag potek in ne trajata več kot 24 ur. Vseeno pa je bilo prijavljenih nekaj hujših oblik bolezni. Znan je smrtni primer po zaužitju hrane, ki je bila močno onesnažena z emetičnim enterotoksinom in trije smrtni primeri, ki so posledica delovanja nekrotičnih enterotoksinov.
Vir: NIJZ
»To bakterijo običajno najdemo v hrani, ki je bila dolgo časa na sobni temperaturi. V živilih, kot je riž, lahko bakterije proizvajajo toksine, ko se hrana ohlaja, kar povzroči simptome, kot so bruhanje, driska in želodčni krči,« je povedal za BuzzFeed. Opozoril je, da se simptomi lahko pojavijo nekaj ur po zaužitju pokvarjenega riža.
Ne uživajte kuhane hrane, ki je na sobni temperaturi bila več kot dve uri
Omenjeni zdravnik dodaja, da je treba takoj poiskati pomoč zdravnika, smrt pa je redka posledica, a ni izključena. »Bacillus cereus lahko raste v različnih škrobnatih živilih, ne le v rižu. To lahko vključuje tudi nepravilno shranjene testenine,« je opozoril zdravnik.
Če želite zmanjšati tveganje za zastrupitev, se izogibajte uživanju kuhane hrane, ki je na sobni temperaturi bila več kot dve uri. Bakterija Bacillus cereus najbolje uspeva v temperaturnem območju od 4 stopinj do 48 stopinj.