POSLOVNA PRILOŽNOST?

Najbogatejši Zemljan bi kupil še Coca-Colo in vanjo vrnil kokain

Elon Musk znova šokiral svet.
Fotografija: Elon Musk. FOTO: Mike Blake, Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk. FOTO: Mike Blake, Reuters

Ta teden je odjeknila vest o prodaji podjetja Twitter Elonu Musku, in sicer za 44 milijard dolarjev. »Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva,« je zapisal Musk v skupni objavi, v kateri je napovedal prevzem. 

A še preden je dokončno stekla prodaja Twitterja, prvi mož Tesle že razmišlja o novih poslovnih priložnostih. Na Twitterju je zapisal, da razmišlja o nakupu podjetja Coca-Cola, v recept tega popularnega napitka pa bi vrnil kokain.

Kokain do leta 1929

Kot navaja ameriški nacionalni inštitut za zlorabo drog, je bila v tej pijači nekoč res prisotna tudi droga. Prvotni recept je namreč vseboval kokain v obliki izvlečka listov koke, ki je navdihnil del imena pijače »koka«. Kot še navajajo, je bil leta 1885, ko je John Pemberton izumil napitek, kokain zakonit in pogosta sestavina zdravil.

A ob tem opozarjajo, da v 19. stoletju patentirana zdravila niso bila urejena tako, kot to pravila določajo danes: »Vsakdo bi lahko trdil, da ima njihov izdelek koristi za zdravje, ne da bi mu bilo treba dokazovati njegovo učinkovitost – ali razkriti njegova tveganja.«

Količina kokaina v kokakoli se je sčasoma zmanjšala, dokončno pa so jo izločili iz pijače do leta 1929. To je bilo v času prohibicije v Združenih državah, ko je bil alkohol nezakonit. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije