STRAH JIH JE

Nas mora resno skrbeti? ZDA se pospešeno pripravljajo na jedrski napad

290 milijonov dolarjev so porabili za nakup novega zdravila proti sevanju.
Fotografija: FOTO: Kremll Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Kremll Getty Images/istockphoto

Grožnja o napadu z jedrskim orožjem visi v zraku, vse odkar je Rusija februarja napadla Ukrajino, še posebej pa zadnje tedne, ko so se Rusi morali umakniti z nekaj osvojenih ozemelj. Ob vsem tem dogajanju novice o aktivnostih Bidnove administracije niso ravno pomirjujoče.

Jutarnji list poroča, da se ZDA pospešeno pripravljajo na primer jedrskega napada. To vključuje nakup ogromnih količin kalijevega jodida (KJ) zaradi potencialne zaščite pred radioaktivnim jodom. Ministrstvo za zdravje je napovedalo, da bo potrošilo 290 milijonov dolarjev za nakup romiplostima (to zdravilo se prodaja pod imenom nplate ali romiplate)  ki ga nameravajo dodati zalogam, pripravljenim za primer jedrskega napada. Zdravilo se uporabi za osebe, izpostavljene akutnemu sevanju. 

Že v avgustu je generalni sekretar ZN Antonio Guterres opozoril, da je svet le eno napačno odločitev stran od popolnega jedrskega uničenja. Biden pa je prejšnji teden izjavil, da se prvič vse od kubanske krize spopadamo z jedrsko grožnjo.

Kot smo poročali, je čečenski voditelj Ramzan Kadirov v začetku tega meseca sporočil, da bi Rusija morala po umiku iz Limana sprejeti strožje ukrepe, vključno z razglasitvijo vojnega stanja na mejnih območjih in uporabo jedrskega orožja z manjšo močjo. Ker je Liman na severu donješke regije, ki si jo je Moskva v petek pripojila, bi Kremelj lahko napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo. Več o tem preberite tukaj. 

Že aprila je z jedrskim orožjem rožljal Dmitrij Medvedev. Več o tem preberite tukaj. Aprila pa je poslanec ruske dume iz vladajoče stranke Enotna Rusija in upokojeni general Andrej Guruljov celo že določil prvi cilj, če pride do jedrskega spopada. Kam bi najprej streljala Rusija, preberite tukaj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije