REVOLUCIJA V ASTRONOMIJI

NASA v Zemljino orbito pošilja »umetno zvezdo«

NASA je nedavno odobrila 19,5 milijona dolarjev vredno vesoljsko misijo Landolt za izstrelitev mini satelita v Zemljino orbito.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Joel Estay Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Joel Estay Reuters

Astronomi se običajno ukvarjajo z zelo velikimi teleskopi, velikanskimi galaksijami in ogromnmi eksplozivnimi zvezdami.

Eno bolj revolucionarnih astronomskih orodij tega desetletja je mini satelit, velik približno kot škatla za čevlje. Ta bo deloval kot umetna zvezda, ki jo bodo astronomi opazovali s tal, kar jim bo omogočilo natančnejše merjenje svetlosti vesoljskih objektov in boljše razumevanje nekaterih največjih skrivnosti našega vesolja, kot je temna energija.

image_alt
NASA: 72-odstotkov možnosti je, da bo leta 2038 v Zemljo trčil asteroid

»To, kar NASA podpira, je res izjemna znanost,« je za Business Insider povedal Tyler Richey-Yowell, postdoktorski raziskovalec na observatoriju Lowell, ki proučuje zvezdno astronomijo in eksoplanete. »To je nekaj, kar bo pomagalo vsem astronomom.«

Revolucionarno novo orodje

Mini satelit, imenovan CubeSat, je zasnovan tako, da bo krožil okoli Zemlje z razdalje 35,8 kilometra. Na tej razdalji se bo njegova hitrost ujemala z vrtenjem Zemlje, tako da bo videti pritrjen na nočno nebo in bo lahka tarča za sledenje za teleskope.

S prostim očesom ne bo viden, za teleskope bo videti kot zvezda. Misija naj bi se začela leta 2029, to pa bo prvo orodje te vrste.

»To je za nas resnična novost, da bomo tam zgoraj imeli nekakšno umetno zvezdo, na katero se bomo lahko zanesli in jo uporabili,"« je dejal Richey-Yowell. Ta »umetna zvezda« bo »boljša od prave« zato, ker bodo astronomi natančno vedeli, koliko svetlobe oddaja.

image_alt
Je to mogoče? Priporočili so dnevni vnos 3,7 litra tekočine za moške in 2,7 litra za ženske

CubeSat, poimenovan Landolt po pokojnem astronomu Arlu Landoltu, bo sprožil laserje z določenim številom svetlobnih delcev ali fotonov, ki jih bodo lahko astronomi uporabili za umerjanje svojih teleskopov za merjenje svetlobe.

To jim lahko pomaga odpraviti veliko ugank, s katerimi se srečujejo zdaj, ko za umerjanje svojih instrumentov uporabljajo prave zvezde.

Svetloba pove veliko

»Težava je v tem, da ni načina, s katerim bi natančno ugotovili, koliko svetlobe oddajajo prave zvezde, saj ne moremo poslati sonde, ki bi natančno izmerila njihovo svetlost,« je dejal Richey-Yowell. Poleg tega Zemljina atmosfera absorbira veliko svetlobe iz vesolja, kar lahko vpliva tudi na kalibracije.

image_alt
Mali Urban z redko boleznijo povezal ves svet

»Zato je misija Landolt tako pomembna,« je dejal raziskovalec. Merjenju svetlobe, ki jo oddajajo zvezde, naj bi s pomočjo tega instrumenta postala 10-krat natančnejša od trenutnih ocen. »Vsa naša astronomija temelji na svetlobi, zato moramo resnično vedeti, koliko svetlobe dejansko prejemamo,« je povedal Richey-Yowell.

Iz žarka svetlobe lahko astronomi veliko izvedo: temperaturo zvezde, njeno maso, vrste eksoplanetov, ki krožijo okoli nje, in ali bi lahko na njih obstajalo življenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije