VOJNA V UKRAJINO

Nemčija ne bo odpravila omejitev na uporabo raket dolgega dosega

Volodimir Zelenski vztrajno poziva zahodne zaveznike, naj Ukrajini dovolijo, da z raketami dolgega dosega obstreljuje cilje daleč znotraj Rusije, vendar se to še ni zgodilo.
Fotografija: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy and German Chancellor Olaf Scholz attend a meeting during the United Nations General Assembly summit in New York City, U.S., September 23, 2024. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters
Odpri galerijo
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy and German Chancellor Olaf Scholz attend a meeting during the United Nations General Assembly summit in New York City, U.S., September 23, 2024. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je v ponedeljek v New Yorku pred srečanjem z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim vztrajal, da Berlin ne bo sprostil pravil za uporabo določenega nemškega orožja v obrambnem boju Ukrajine proti Rusiji. Gre za rakete dolgega dosega, ki jih Ukrajina želi uporabiti za dosego ciljev na ruskem ozemlju.

»Vlada je sprejela nekaj odločitev glede vojaške podpore Ukrajini, ki so mi zelo jasne. To vključuje omejitve, ki Ukrajini preprečujejo izstreljevanje raket globoko na rusko ozemlje. Tega ne bomo storili in za to imamo dobre razloge,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Scholz, ki se udeležuje splošne razprave svetovnih voditeljev ob začetku 79. zasedanja Generalne skupščine ZN.

Zelenski vztraja

Zelenski vztrajno poziva zahodne zaveznike, naj Ukrajini dovolijo, da z raketami dolgega dosega obstreljuje cilje daleč znotraj Rusije, vendar se to še ni zgodilo. Ukrajina si želi nemških manevrirnih rakete taurus, ki imajo doseg 500 kilometrov, vendar kancler to zavrača. ZDA, Velika Britanija in Francija so Kijevu poslale manevrirne rakete z dometom do 300 kilometrov, poroča dpa.

Zelenski se je po srečanju s Scholzem zahvalil Nemčiji za podporo pri krepitvi obrambnih zmogljivosti Kijeva. »Nemčiji smo globoko hvaležni za podporo. Skupaj smo rešili na tisoče življenj in zagotovo lahko še bolj prispevamo h krepitvi varnosti celotne evropske celine,« je po srečanju s kanclerjem na omrežju X objavil Zelenski.

Pričakuje se, da bo Zelenski, ki se bo danes udeležil zasedanja Varnostnega sveta ZN o vojni v Ukrajini, o tem vprašanju ta teden govoril tudi z ameriškim predsednikom Joejem Bidenom med obiskom v Washingtonu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije