TRG DELOVNE SILE

Nemčija v množično zaposlovanje Indijcev

Nemško zunanje ministrstvo digitaliziralo izdajanje vizumov, in sicer za Indijo že do konca leta.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Joze Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Joze Suhadolnik, Delo

Nemčija namerava pomanjkanje kvalificirane delovne sile nasloviti z množičnim zaposlovanjem delavcev iz Indije, je ta teden v Berlinu napovedal nemški minister za delo Hubertus Heil. V ta namen bodo po njegovih besedah sprejeli več kot 30 ukrepov za odpravo birokratskih ovir, povezanih s pridobivanjem dovoljenj.

Heil je opozoril, da se Nemčija sooča z velikim mankom delovne sile, ta ozka grla pa zavirajo rast in napredek države. Minister se boji, da se bodo razmere ob starajoči se družbi brez priseljevanja še poslabšale, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

»V Indiji pa je stanje ravno nasprotno,« je navedel in pojasnil, da trg dela tam težko absorbira tudi visoko izobražene ljudi. V Indiji se namreč trgu dela po njegovih besedah vsak mesec priključi milijon ljudi, indijske oblasti pa zato spodbujajo migracije. »Nemčija v tej luči v Indiji vidi posebej pomembnega partnerja,« je podčrtal Heil.

Digitalizirali bodo izdajanje vizumov

Kot je napovedal, bo nemško zunanje ministrstvo digitaliziralo izdajanje vizumov, in sicer za Indijo že do konca leta, za druge države pa nekoliko pozneje. S tem želijo v Nemčiji pospešiti zaposlovanje tujcev.

Načrtujejo tudi obsežnejše promoviranje nemškega jezika, hkrati pa okrepiti pomoč Indijcem, ki so že v Nemčiji, pri iskanju dela.

Nemčija bo bo Heilovih besedah strategijo zaposlovanja Indijcev predstavila na obisku nemških predstavnikov v Indiji prihodnji teden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije