OČITKE ZAVRAČAJO

Obalna straža naj bi čez krov metala migrante

BBC je prvič izračunal število incidentov, v katerih naj bi smrtne žrtve povzročila dejanja grške obalne straže.
Fotografija: FOTO: Hellenic Coast Guard Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Hellenic Coast Guard Reuters

Grška obalna straža naj bi bila v treh letih odgovorna za smrti več deset migrantov v Sredozemskem morju, razkriva britanski BBC danes v svoji preiskavi domnevnih nezakonitosti grških oblasti. Med njimi naj bi obalna straža najmanj devet migrantov namerno vrgla v morje. Grška obalna straža očitke zavrača.

Grško vlado že dolgo obtožujejo prisilnega vračanja migrantov nazaj v Turčijo, od koder so prišli, kar je po mednarodnem pravu nezakonito. BBC pa je zdaj prvič izračunal število incidentov, v katerih naj bi smrtne žrtve povzročila dejanja grške obalne straže. Svoje ugotovitve so utemeljili na pogovorih z nevladnimi organizacijami, turško obalno stražo, pričami in lokalnimi mediji.

Grška obalna straža je zavrnila vse očitke nezakonitih dejavnosti.

Analizirali 15 incidentov, umrlo najmanj 43 migrantov

BBC je analiziral 15 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2020 in 2023, umrlo pa je najmanj 43 migrantov. V petih primerih so migranti dejali, da so jih predstavniki grških oblasti vrgli v morje, čeprav je nekaterim že uspelo doseči grške otoke. V več drugih primerih pa so predstavniki grških oblasti migrante sredi odprtega morja namestili v napihljive čolne brez motorja, ki so pogosto začeli spuščati.

Grška zakonodaja vsem migrantom, ki želijo zaprositi za azil, omogoča, da prošnjo vložijo na več otokih v posebnih registracijskih centrih. Vendar je več intervjuvancev za BBC reklo, da so jih grške oblasti prijele, preden jim je uspelo doseči te centre. Pogosto so jih prijeli moški, ki so delovali pod krinko in bili zamaskirani, ter jih prisilili, da so zapustili grško ozemlje in vode.

Nekdanji predstavnik obalne straže ni želel ugibati, kaj se vidi na posnetku

Med drugim je BBC nekdanjemu višjemu predstavniku grške obalne straže pokazal posnetek, kako je obalna straža na svoj krov dala 12 ljudi, a jih nato zapustila na gumenjaku sredi morja. Nekdanji predstavnik obalne straže v intervjuju sicer ni želel ugibati, kaj se vidi na posnetku. Med premorom med snemanjem intervjuja pa je v grščini dejal, da je to očitno nezakonito in mednarodni zločin, ter se čudil, zakaj so to delali podnevi.

Organizacije s področja človekovih pravic domnevajo, da je bilo na tisoče ljudi, ki so iskali azil v Evropi, nezakonito prisiljenih vrniti se iz Grčije v Turčijo, pri čemer jim je bila odvzeta pravica do iskanja azila, ki je določena v mednarodnem pravu in pravu EU.

Grčija je za številne migrante vstopna točka v Evropsko unijo. Lani je v EU čez morje prispelo 263.048 migrantov, od tega 41.561 v Grčijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije