BRATA MENENDEZ

Obsojena sta bila za umor staršev, zdaj pa ju bodo izpustili?!

Tožilec podpira njun pogojni izpust.
Fotografija: Sojenje bratoma Menendez je postalo eno prvih, ki je bilo predvajano na kabelski televiziji. FOTO: Mike Nelson/Afp
Odpri galerijo
Sojenje bratoma Menendez je postalo eno prvih, ki je bilo predvajano na kabelski televiziji. FOTO: Mike Nelson/Afp

Brata Menendez, 53-letni Erik in tri leta starejši Lyle, v Kaliforniji prestajata dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta zaradi umora svojih staršev pred tremi desetletji. A se utegne zgoditi, da bosta vendarle odkorakala na prostost.

Potem ko je tožilstvo preučilo nove dokaze, je okrožni državni tožilec v Los Angelesu George Gascón sporočil, da bi moral sodnik njun primer ponovno pregledati in ju pogojno izpustiti.

»Menim, da sta brata doma doživljala velike pritiske in nadlegovanje,« je povedal in dodal, da za umor sicer ni opravičila, a verjame, da sta brata svoj dolg do družbe že odplačala. Pred njima pa je še dolga pot, preden bosta morda svobodna. Urad tožilca je na sodišče vložil priporočilo za ponovno izrekanje kazni, ki vsebuje podrobnosti in dokaze, ki govorijo v prid nižji kazni.

Sodnik bo nato v naslednjih 30 do 45 dneh razpisal obravnavo, na kateri bo presodil argumente za njuno izpustitev. Če bo priporočilu tožilstva naklonjen, bi lahko brata pogojno odkorakala na prostost. Pred tem bi morala primer preučiti še komisija za pogojne izpuste. Če bi odobrila izpust, ga lahko guverner Kalifornije Gavin Newsom še vedno zavrne.

Žrtvi ali pošasti?

Joseja in Kitty Menendez je policija našla mrtva na njunem domu 20. avgusta 1989. Policijo sta poklicala njuna sinova in sporočila, da sta po vrnitvi domov našla trupli svojih staršev. Oblasti bratov sprva niso obravnavale kot osumljenca, zaradi brutalne narave zločina so namreč predvidevali, da za umoroma stoji mafija.

Lyle in Erik sta bila po dolgih sedmih letih sodnih postopkov, obsežnih preiskav in treh sojenjih obtožena in spoznana za kriva umora staršev ter obsojena na dosmrtni zapor.

George Gascón je dejal, da so s sodelavci zadevo preučevali več kot leto dni. FOTO: Apu Gomes Getty Images Via Afp
George Gascón je dejal, da so s sodelavci zadevo preučevali več kot leto dni. FOTO: Apu Gomes Getty Images Via Afp

Med sojenjem v 90. letih prejšnjega stoletja so ju tožilci prikazali kot otroka, ki sta načrtovala umora, da bi pridobila bogastvo staršev. Njuni zagovorniki so medtem trdili, da sta bila žrtvi dolgoletne čustvene, fizične in spolne zlorabe in sta delovala iz samoobrambe.

Maja lani sta na urad tožilca vložila predlog, v katerem sta podrobno opisala nove dokaze in zahtevala razveljavitev obsodb. Eden od dokazov je pismo Erika Menendeza, ki ga je 1988. naslovil na drugega družinskega člana in v katerem je podrobno opisal domnevno zlorabo s strani očeta. Drugi dokaz sega v 80. leta prejšnjega stoletja.

Takrat mladoletni član portoriške fantovske glasbene skupine Menudo Roy Rosselló je trdil, da ga je Jose Menendez, ki je delal kot izvršni direktor v založbi RCA, na svojem domu omamil in posilil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije