ATENTAT

Oglasil se je človek, ki je leta '81 poskušal ubiti Reagana: njegove besede odmevajo

Spregovoril je nekaj dni po tem, ko je strelec v soboto skoraj ustrelil Donalda Trumpa.
Fotografija: Ronald Reagan s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom v Washingtonu septembra 1982. REUTERS/Staff/File Photo To Match Special Report US-CHINA/PHILIPPINES-MARCOS FOTO: Reuters Photographer Reuters
Odpri galerijo
Ronald Reagan s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom v Washingtonu septembra 1982. REUTERS/Staff/File Photo To Match Special Report US-CHINA/PHILIPPINES-MARCOS FOTO: Reuters Photographer Reuters

John Hinckley Jr., moški, ki je leta 1981 poskušal ubiti ameriškega predsednika Ronalda Reagana, se je oglasil na X po poskusu atentata na Donalda Trumpa.

Spomnimo, prejšnji teden je bil med napadom na nekdanjega ameriškega predsednika ubit obiskovalec Trumpovega predvolilnega shoda, dva pa sta bila huje ranjena. Ena od krogel napadalca, 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, je oplazila Trumpovo uho. Napadalca je ubila tajna služba.

Nasilje ni prava pot

»Nasilje ni pot. Dajte miru priložnost,« je zapisal Hinckley. Spregovoril je nekaj dni po tem, ko je strelec v soboto skoraj ustrelil Trumpa na volilnem shodu v Pensilvaniji.

Čeprav Hinckley ni neposredno omenil Trumpa, so uporabniki X hitro ugotovili povezavo in se presenečeno odzvali na njegovo objavo. »Stari, dobesedno si ustrelil 40. predsednika ZDA,« mu je napisal en uporabnik X.

Hinckley je bil izpuščen leta 2022, potem ko je 41 let preživel pod psihiatrično oskrbo in nadzorom sodišča po sojenju leta 1982.

Omejitve njegove svobode so bile pred izpustitvijo postopoma odpravljene, vključno z omejitvami njegove uporabe družbenih medijev. Ko so ga izpustili, je imel na X več kot 28.000 sledilcev. Medtem je število naraslo že na 62.000.

Trpel za psihozo

Hinckley je postal znan po tem, ko je pred hotelom v Washingtonu ranil Reagana in še tri ljudi. Trpel je za akutno psihozo in želel je narediti vtis na igralko Jodie Foster, s katero je bil obseden v času napada na Reagana.

Reagan si je po operaciji opomogel, vendar je njegov tiskovni sekretar Jim Brady postal trajno onesposobljen. Prvi od šestih nabojev, ki jih je izstrelil Hinckley, je zadel Bradyja v glavo.

Reagan je umrl leta 2004 v starosti 93 let po desetletju Alzheimerjeve bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije