NEPRIMERNO

Papež šokiral z izjavo za zaprtimi vrati, uporabil naj bi vulgaren izraz

Doslej je bil bolj odprt do skupnosti LGBT.
Fotografija: Papež Frančišek. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Papež Frančišek. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Papež Frančišek je dvignil kar veliko prahu v LGBT skupnosti, ko je na srečanju za zaprtimi vrati z italijanskimi škofi ponovil, da homoseksualcem ne bi smeli dovoliti, da postanejo duhovniki, so v ponedeljek poročali italijanski mediji. Italijanski časnik La Repubblica je citiral papeža, ki naj bi rekel, da so semenišča že polna »pedrov«, poroča Index.

La Repubblica se pri tem sklicuje na več neimenovanih virov, medtem ko Corriere poroča, da vulgarno izjavo papeža potrdilo več neimenovanih škofov, ki so namigovali, da se papež kot Argentinec morda ni zavedal, da je italijanski izraz, ki ga je uporabil, žaljiv.

Zavračanje istospolno usmerjenih?

O incidentu, ki naj bi se zgodil 20. maja, ko je italijanska škofovska konferenca odprla štiridnevno skupščino s srečanjem s papežem za zaprtimi vrati, je prva poročala politična tračarska stran Dagospia.

Doslej je papež Frančišek (87) sicer bolj odprto pristopal do LGBT skupnosti. Ob začetku papeževanja leta 2013 je dejal: »Če je oseba homoseksualna in išče Boga ter ima dobro voljo, kdo sem jaz, da sodim?«

Po drugi strani pa je na srečanju z italijanskimi škofi leta 2018 dejal, naj skrbno preverjajo kandidate za duhovnike in zavračajo vse morebitne istospolno usmerjene.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije