LJUDLJE PLOSKALI IN VZKLIKALI OD VESELJA

Papeža so v Trstu navdušeno sprejeli, Slovenci k njemu niso smeli

Pri maši ni bilo slovenskih vernikov, a slišati je bilo mogoče tudi slovenščino.
Fotografija: Papežev prvi obisk Trsta FOTO: Alessandro Garofalo Reuters
Odpri galerijo
Papežev prvi obisk Trsta FOTO: Alessandro Garofalo Reuters

Papeža Frančiška so ljudje ob njegovem prvem obisku v Trstu, kjer je sklenil 50. Socialni teden katoličanov v Italiji, pričakali na nogah, pri tem pa ploskali in vzklikali od veselja.

Sveti oče je ob osmi jutranji uri v Trstu pristal s helikopterjem, sprva pa so ga delegati ter predstavniki italijanske Cerkve in lokalnih oblasti v kongresnem centru pričakali s stoječimi ovacijami. V dvorano je prišel na invalidskem vozičku, do govorniškega odra, kjer je nagovoril zbrane, pa ob palici. Ob zaključku socialnega tedna, ki je potekal na temo demokracije, je poudaril, da v današnjem svetu demokracija ni dobrega zdravja. »To nas zanima in skrbi, saj je na kocki dobro človeka in nič človeškega nam ne more biti tuje,« je dejal.

V kongresnem centru se je srečal tudi s predstavniki vseh veroizpovedi v Trstu ter z delegacijo tržaške univerze, ki praznuje 100. obletnico, pa tudi z invalidi in skupino beguncev, tudi tistimi iz Gaze. Ob 10.30 je na osrednjem tržaškem trgu daroval mašo in z več tisoč zbranimi zmolil molitev angelovega čaščenja.

Na osrednjem Trgu enotnosti je daroval mašo. FOTO: Alessandro Garofalo Reuters
Na osrednjem Trgu enotnosti je daroval mašo. FOTO: Alessandro Garofalo Reuters

Maše so se med več tisoč italijanskimi verniki na povabilo tržaške škofije udeležili tudi slovenski škofje, in sicer predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje, ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter koprski škof Jurij Bizjak, pa tudi ljubljanska pomožna škofa Anton Jamnik in Franc Šuštar. Na maši ni bilo drugih vernikov iz Slovenije, saj so dovolilnice delile samo župnije v Italiji. Pri bogoslužju s papežem je bila sicer navzoča tudi slovenščina, saj so v slovenskem jeziku prebrali drugo berilo in eno od prošenj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije