IZMENJAVA

Tako je Putin objel vohunko iz Slovenije in jo s to besedo spravil v smeh (VIDEO)

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari sinoči skupno izmenjanih 24 zapornikov. Dva, skupaj z otrokoma, tudi iz Slovenije.
Fotografija: Zvečer so prispeli v domovino. FOTO: Mikhail Voskresenskiy Afp
Odpri galerijo
Zvečer so prispeli v domovino. FOTO: Mikhail Voskresenskiy Afp

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek zvečer na moskovskem letališču Vnukovo pozdravil osem ruskih državljanov, izpuščenih v okviru velike izmenjave zapornikov med Moskvo in Zahodom. Pri tem se jim je zahvalil za njihovo zvestobo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kdo sta vohuna iz Ljubljane

Slovenski vohunski par Dulcev sta bila elitna Putinova vohuna v Sloveniji. Predstavljala sta se kot Maria Rosa Mayer Munoz in Ludwig Gisch, dejansko pa sta Ana Valerevna Dulceva in Artem Viktorovič Dulcev, elitna agenta ruske obveščevalne službe SVR. Imata dva otroka in argentinsko državljanstvo. 

 Tukaj lahko preberete podrobnosti o delovanju ruskih vohunov v Ljubljani.

Srečna družinica je v idilični hiši v Črnučah živela povsem običajno življenje, otroka sta obiskovala ljubljansko osnovno šolo. Po prihodu v Slovenijo je Gisch septembra 2017 najprej ustanovil podjetje DSM & IT, leto kasneje, avgusta 2018, pa Mayer Munosova še umetniško galerijo Art Gallery 5'14. Obe podjetji imata sedež v poslovni stavbi na Parmovi 53 v Ljubljani. Prijateljem sta povedala, da sta v naše kraje prišla, ker se zaradi kriminala v Argentini nista več počutila varna.

S sosedi sta imela dobre odnose in menda prav nihče ni posumil, da bi se lahko ukvarjala s čim prepovedanim, kaj šele vohunstvom. Njuna otroka sta se pogosto igrala na vrtu za hišo in sproščeno vreščala – v španščini. Mayer Munosova je bila večkrat v Zagrebu pa tudi v Veliki Britaniji, kjer je promovirala svojo galerijo. Gisch, ki se je ukvarjal tudi s protivirusnimi programi, je na primer obiskal računalniško konferenco v Nemčiji. V Sloveniji sta bila nato obsojena.

Ko je Anna Dulceva oziroma Maria Rosa padla v objem Putinu, jo je ta pozdravil z besedami »Buenas Noches«, kar po špansko (v Argentini govorijo španščino) pomeni "dober večer". Putin ima torej nenavaden smisel za humor, gesta pa je Anno spravila v smeh.

»Doma ste, doma ste«

Rad bi se vam zahvalil za zvestobo prisegi, dolžnosti in domovini, ki ni pozabila na vas,« je dejal, je razvidno s televizijskih posnetkov, ki jih je objavil Kremelj.

V odboru za sprejem so bili tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov, vodja ruske zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin ter obrambni minister Andrej Belousov. »Doma ste, doma ste,« je Putin pozdravil izpuščene zapornike in napovedal, da bodo predlagani za državna odlikovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zapornike je pozdravil predsednik Vladimir Putin. FOTO: Kirill Zykov Afp
Zapornike je pozdravil predsednik Vladimir Putin. FOTO: Kirill Zykov Afp

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari skupno izmenjanih 24 zapornikov – osem Rusov in 16 zapornikov z Zahoda. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

V Rusijo so se vrnili pripadnik FSB Vadim Krasikov, Vadim Konoščenok, ki bi lahko bil povezan z FSB, domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU Mihail Mikušin in Pavel Rubcov, hekerja Roman Seleznev in Vladislav Kljušin ter vohuna Artjoma in Anna Dulceva, ki sta bila obsojena v Sloveniji, poroča AFP.

FOTO: Mikhail Voskresensky Via Reuters
FOTO: Mikhail Voskresensky Via Reuters

Pričakali so jih z vojaškimi častmi. FOTO: Sergei Ilyin Via Reuters
Pričakali so jih z vojaškimi častmi. FOTO: Sergei Ilyin Via Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije