NAPETO

Pokol v ruski kazenski koloniji: islamisti napadli, ubiti najmanj štirje pazniki in štirje zaporniki (VIDEO)

Zaporniki so talce zajeli med sestankom disciplinske komisije.
Fotografija: Po informacijah reševalnih služb je najmanj ena oseba umrla, v incident pa so vpleteni najmanj trije zaporniki. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X
Odpri galerijo
Po informacijah reševalnih služb je najmanj ena oseba umrla, v incident pa so vpleteni najmanj trije zaporniki. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X

V kazenski koloniji v ruski regiji Volgograd so danes zaporniki zajeli več zaposlenih, so sporočili s pristojnega ruskega zveznega urada. Po najnovejših podatkih ruskih oblasti so bili v incidentu ubiti najmanj štirje pazniki in štirje zaporniki. Zaporniki, odgovorni za incident, naj bi bili povezani z džihadistično skupino Islamska država (IS).

Na posnetkih, ki krožijo na družabnih omrežjih, je mogoče videti vsaj dva napadalca. Eden od njih je kričal, da so »mudžahedini Islamske države« in da so zavzeli zapor.

Po navedbah ruskega zveznega urada za izvrševanje kazenskih sankcij so štirje zaporniki za talce vzeli osem zaposlenih ter še štiri zapornike. Kot je popoldne sporočil urad na omrežju Telegram, so napadalci štiri zaposlene v zaporu huje poškodovali z noži.

Sprva so sporočili, da so umrli trije zaposleni v zaporu, kasneje pa navedli, da v bolnišnici poškodbam podlegel še eden.

Točno število smrtnih žrtev med zaporniki še ni znano

Različni organi poročajo o treh ali štirih smrtnih žrtvah in različnem številu poškodovanih zapornikov na strani talcev in napadalcev. Po podatkih urada za izvrševanje kazenskih sankcij so štiri napadalce likvidirali, medtem ko so bili štirje zaporniki, ki so jih vzeli za talce, ranjeni.

Kapaciteta ustanove je več kot 1200 zapornikov

Zaporniki so talce zajeli med sestankom disciplinske komisije, v dogodek pa je po navedbah ruskega preiskovalnega urada vpletenih več oseb.

Kazenska kolonija IK-19 s strogim režimom se nahaja v kraju Surovikino na jugozahodu Rusije. Ustanove lahko sprejme več kot 1200 zapornikov.

 

Podoben incident se je v Rusiji zgodil že junija, ko so zaporniki, povezani s skrajno skupino Islamska država, zajeli talca v zaporu v Rostovu. Ruskim posebnim enotam je takrat po več urah uspelo osvoboditi oba talca, pri pa so ubile pet od šestih vpletenih zapornikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije