SPET JE UDARILA!

Potrjena prašičja kuga!

Divji prašiči so glavni vir okužbe domačih prašičev, virus pa je izredno odporen in dolgo časa ostane prisoten v okolju.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

V Gradištu je bil potrjen primer afriške prašičje kuge, so sporočili s hrvaškega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo. 

Afriško prašičjo kugo (AKS) so lani na Hrvaškem potrdili 26. junija v Vukovarsko-sremski županiji v občinah Drenovci in Gunja.

V naslednjih nekaj mesecih se je bolezen kmalu razširila na večje območje Vukovarsko-sremske županije, nato na omejeno območje Brodsko-posavske županije, v oktobru pa še na omejeno območje Osješko-baranjske županije, vse ob meji z Vukovarsko-sremsko županijo.

Divji prašiči so glavni vir okužbe domačih prašičev, virus pa je izredno odporen in ostane dolgo časa prisoten v okolju na okuženem območju, piše na spletni strani ministrstva.

Cepiva proti ASK do danes še ni bilo razvito, zato je izvajanje strogih nadzornih ukrepov še toliko pomemnejše, vključno z usmrtitvijo domačih prašičev na okuženih farmah.

Poleg usmrtitve prašičev na okuženih rejah se glede na epidemiološko situacijo določijo okužena in ogrožena območja ter rizična območja, v katerih se določijo zelo rigorozni ukrepi, kot je prepoved gibanja ljudi na okuženo območje v primeru bolezni pri divjih prašičih, prepoved premikov živali in proizvodov živalskega izvora, odrejeni so zelo strogi biovarnostni ukrepi, čiščenje in razkuževanje vozil, opreme, pripomočkov itd.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije