V UKRAJINI

»Pusti me, pusti me!«. Mladeniča zvlekli s koncerta in poslali na fronto (VIDEO)

Tiste, ki nočejo pokazati vojaških izkaznic ali dokumentov, ki potrjujejo, da so oproščeni služenja vojaškega roka, takoj odpeljejo v vojaške urade.
Fotografija: Tiste, ki nočejo pokazati vojaških izkaznic ali dokumentov, ki potrjujejo, da so oproščeni služenja vojaškega roka, takoj odpeljejo v vojaške urade. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X
Odpri galerijo
Tiste, ki nočejo pokazati vojaških izkaznic ali dokumentov, ki potrjujejo, da so oproščeni služenja vojaškega roka, takoj odpeljejo v vojaške urade. FOTO: Zaslonski Posnetek Omrežje X

Ukrajinske oblasti so sprožile racije v prestolnici Kijev in ob tem zadržujejo ljudi, katerih dokumenti se ne ujemajo z njihovim pravim statusom, in se tako poskušajo izogniti služenju vojaškega roka. Po družbenih omrežjih krožijo posnetki, na katerih je videti, kako policisti dva moška odvlečejo iz dvorane, kjer je nastopala ukrajinska rock skupina. Eden od moških kriči, naj ga izpustijo, trije policisti pa ga potiskajo proti nabornemu mestu pred dvorano.

Moškim, starim od 18 do 60 let, prepovedano zapustiti državo

»Množične racije po vsej Ukrajini - Kijev, Lvov, Harkov, Dnipro! Lovijo moške na ulicah in jih silijo, da se borijo na frontnih črtah! Zelenski hoče več krvi in ​​pravi, da brani svobodo! Poglejte našo svobodo,« je ob posnetkih zapisala znana proruska propagandistka Diana Panchenko.

image_alt
To je pripravila evropska država za Putina: Nameščeni »zmajevi zobje«, mine, mitraljezi ... (VIDEO)

V zadnjih dneh so izvedli vrsto racij v restavracijah, klubih, barih in koncertnih dvoranah ter v drugih večjih mestih, kot sta Dnipro in Harkov. Tiste, ki nočejo pokazati vojaških izkaznic ali dokumentov, ki potrjujejo, da so oproščeni služenja vojaškega roka, takoj odpeljejo v vojaške urade.

Po ukrajinski vojaški zakonodaji so za vojsko sposobni vsi moški, stari od 25 do 60 let. Moškim, starim od 18 do 60 let, je prepovedano zapustiti državo. Zaradi velikega pomanjkanja vojakov je Ukrajina aprila znižala starost za mobilizacijo s 27 na 25 let in tako delno zapolnila prazne vrste.

image_alt
Bežijo pred vojno: na tisoče Ukrajincev in Rusov išče zatočišče v majhni oazi na Jadranu

Prostovoljci v vojski morajo izpolnjevati določene kriterije, opraviti pa morajo tudi zdravniške in fizične teste. Še marca 2023 je bilo objavljeno, da se tuji borci, ki so se pridružili ukrajinski vojski, ne morejo vrniti domov, dokler se vojna ne konča, ob tem navaja Daily Mail.

»Mobilizacija se je začela dojemati kot enosmerna vozovnica, kjer je edini način, da se izogneš služenju vojaškega roka, smrt ali invalidnost,« je komentiral Olaksandr Daniljuk, sodelavec Vojaškega inštituta v Londonu.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije