RUSKI ODZIV

Putin se je oglasil prvič po izbruhu vojne v Izraelu: »Mislim, da se bodo mnogi strinjali z menoj ...«

Ruski predsednik meni, da konflikt na Bližnjem vzhodu kaže na neuspeh politike ZDA.
Fotografija: Ruski predsednik meni, da konflikt na Bližnjem vzhodu kaže na neuspeh politike ZDA. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik meni, da konflikt na Bližnjem vzhodu kaže na neuspeh politike ZDA. FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da konflikt med Izraelom in Gazo, ki je izbruhnil v soboto, kaže na neuspeh politike ZDA na Bližnjem vzhodu. Meni tudi, da je »nujno treba uveljaviti odločitev Varnostnega sveta Združenih narodov o vzpostavitvi neodvisne in suverene palestinske države«.

»Mislim, da se bo veliko ljudi strinjalo z mano, da je to jasen primer neuspeha ameriške politike na Bližnjem vzhodu,« je Putin dejal ob  obisku iraškega premierja Mohameda Šije al Sudanija v Moskvi.

image_alt
Vse bolj napeto: Izraelska vojska ponoči z novimi napadi na območje Gaze

Ruski predsednik je dejal še, da so ZDA »poskušale monopolizirati urejanje spora« med Izraelom in Palestinci, vendar se »žal niso ukvarjale z iskanjem kompromisov, ki bi bili sprejemljivi za obe strani«. Dodal je, da Zahod ni upošteval temeljnih interesov palestinskega ljudstva.

Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek ocenil, da je najbolj zanesljiva rešitev za mir v Izraelu vzpostavitev suverene palestinske države.

Medtem so iz Kremlja sporočili tudi, da še vedno načrtujejo obisk palestinskega voditelja Mahmuda Abasa v Moskvi, na katerega so se pripravljali že pred sobotnim napadom palestinskega militantnega gibanja Hamas na Izrael.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije