V BOSNI

Putinova vojaška taborišča v osrčju Balkana? Moldavija svari pred tajnim vojaškim urjenjem, Bosanci vse zanikali

Ruski vadbeni centri naj bi se nahajali na ozemlju Republike Srbske.
Fotografija: Vladimir Putin.  FOTO: Mikhail Metzel Afp
Odpri galerijo
Vladimir Putin.  FOTO: Mikhail Metzel Afp

Moldavija trdi, da v Bosni in Hercegovini ter Srbiji usposabljajo ljudi, povezane z ruskima vojaškima skupinama Ferma in Wagner, a bosanski obveščevalci za zdaj o tem nimajo potrjenih informacij.

image_alt
Dramatično opozorilo z vrha, katera bo naslednja Putinova tarča: »Oni so naslednji, če Ukrajina pade«

Obveščevalne službe Moldavije so pred volitvami in referendumom o približevanju EU, namreč objavile poročila o obstoju vadbenih taborišč v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, kjer naj bi ljudi urili za povzročanje neredov v tej državi. Več kot 300 mladih iz Republike Moldavije naj bi bilo urjenih v taboriščih v Ruski federaciji, pa tudi v Bosni in Hercegovini, da bi povzročili množično destabilizacijo in nered okoli predsedniških volitev in ustavni referendum o vstopu v Evropsko unijo, ki je bil 20. oktobra.

»Prejeli so tudi posebna navodila o uporabi brezpilotnih letal, opremljenih z eksplozivi in ​​cevnimi bombami s strani tujcev, povezanih z zasebnimi vojaškimi skupinami, kot sta Wagner in Ferma,« je dejal Alexandru Musteata, vodja moldavske obveščevalne službe (SIS).

Šef bosanskih obveščevalcev: V državi so bili sumljivi posamezniki »z vzhoda«

SIS je v sodelovanju z moldavsko policijo in tožilstvom za boj proti organiziranemu kriminalu identificirala 13 tujcev, ki so igrali vlogo koordinatorjev in inštruktorjev. SIS je identificirala še 11 tujcev, ki so kot inštruktorji pomagali v vadbenih kampih v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Nekaj ​​dni pozneje je Komisija za nadzor nad delom Obveščevalno-varnostne agencije BiH od te agencije prejela informacijo, da obstajajo skupine, ki so se zadnja dva meseca zadrževale v BiH, po neuradnih podatkih pa naj bi se vadbeni centri nahajali na ozemlju Republike Srbske, navaja Deutsche Welle.

Bosansko-hercegovski minister za varnost Nenad Nešić je sicer takoj zavrnil moldavske navedbe, medtem ko je šef obveščevalne službe BiH Almir Džuvo potrdil, da so v državi bivali sumljivi posamezniki »z vzhoda«, pri čemer pa ni omenjal morebitnih taborov za usposabljanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije