KAKŠEN BO ODGOVOR?

Putinovi besnijo: »Svet je na robu tretje svetovne vojne«

Uradni Kremelj trdi, da izjave Američanov, da niso vpleteni v zločine, ki da jih je zagrešil Kijev v regiji Kursk, ne držijo.
Fotografija: FOTO: Tatyana Makeyeva Afp
Odpri galerijo
FOTO: Tatyana Makeyeva Afp

Uradnik Kremlja Nikolaj Patrušev je dejal, da sta vojaško zavezništvo pod vodstvom ZDA in Zahod neposredno vpletena v načrtovanje ukrajinskega napada na rusko regijo Kursk. V intervjuju za časnik Izvestija je Patrušev povedal, da je bila operacija v regiji Kursk načrtovana s sodelovanjem Nata in zahodnih posebnih služb.

»Izjave ameriškega vodstva, da niso vpleteni v zločine Kijeva v regiji Kursk, ne držijo. Brez njihovega sodelovanja in neposredne podpore Kijev ne bi vstopil na rusko ozemlje,« je dejal.

Bela hiša zanika vpletenost

Bela hiša je sporočila, da Ukrajina ni vnaprej obvestila o svojem vdoru in da Washington ni bil vpleten v operacijo. Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek, ki prikazuje ameriško orožje na ruskem ozemlju v Kursku.

Uradni Kremelj trdi, da izjave Američanov, da niso vpleteni v zločine, ki da jih je zagrešil Kijev v regiji Kursk, ne držijo. FOTO: Tatyana Makeyeva Afp
Uradni Kremelj trdi, da izjave Američanov, da niso vpleteni v zločine, ki da jih je zagrešil Kijev v regiji Kursk, ne držijo. FOTO: Tatyana Makeyeva Afp

»Ukrajinsko zavzetje mesta v regiji Kursk bi lahko sprožilo tretjo svetovno vojno,« je ob tem opozoril Mikail Šeremet, poslanec ruskega parlamenta.

»Glede na prisotnost zahodne vojaške opreme, uporabo zahodnega streliva in raket v napadih na civilno infrastrukturo ter nesporne dokaze o tuji vpletenosti v napad na rusko ozemlje bi lahko sklepali, da je svet na robu tretje svetovne vojne,« navaja Telegraph.

Premeščanje ruskih enot ne pomeni manj operacij v Ukrajini

Rusija je iz okupirane Ukrajine premestila več tisoč vojakov, da bi branili svoje ozemlje v Kursku. »Jasno je, da Vladimir Putin in ruska vojska preusmerjata nekatere vire, nekatere enote, proti regiji Kursk, da bi se zoperstavili temu, kar počnejo Ukrajinci,« je v četrtek dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Ta poteza ne pomeni, da je Rusija opustila aktivne vojaške operacije na severovzhodu Ukrajine, je dejal in dodal, da na tej fronti še vedno potekajo aktivni boji.

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije