VOJNA V UKRAJINI

Putinu zmanjkuje vojakov, odredil delno mobilizacijo

»Tudi mi imamo orožje za množično uničenje, in to modernejše od Nata. Če bo treba zaščititi naš narod, ga bomo. Ne blefiram.«
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin je znova zagrozil Zahodu. FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin je znova zagrozil Zahodu. FOTO: Sputnik, Via Reuters

»Vpoklicani bodo le Rusi, ki so trenutno v rezervni vojaški sestavi, predvsem pa tisti, ki so služili v vojski in imajo vojaške izkušnje,« je dejal Vladimir Putin v televizijskem nagovoru, ki so ga pričakovali že od včeraj zvečer. Mobilizirali naj bi 300.000 rezervistov. Pojasnil je, da je ustrezen odlok že podpisal, ukrep začne veljati danes, vpoklicani bodo imeli status pripadnikov oboroženih sil. Po njegovih besedah je mobilizacija nujna za zaščito ljudi na osvobojenih ozemljih v Ukrajini. Obrambni minister Sergej Šojgu je povedal, da je to le delček rezervistov, saj bi naj bilo vseh skupaj okoli 25 milijonov. Razkril je tudi skupno število žrtev na ruski strani, ki je 5937 padlih vojakov.

»Cilj Zahoda je oslabiti in uničiti Rusijo. Prišli so do naših mej in nadaljujejo sovraštvo proti Rusiji. Zavračajo mirno rešitev v Donbasu, zato je bila naša vojaška operacija neizbežna. Morali smo očistiti področje nacistov in okupacijskih sil,« je v govoru povedal Putin in dodal, da se v njihovih vrstah borijo profesionalni ruski vojaki in vojaki iz drugih držav, da pa se kijevski režim vojskuje s plačanci in z Natovo vojsko proti lastnemu narodu, in to že vse od leta 2014. Dodal je še, da se bodo pogovorili o naslednjih korakih za zaščito ruske suverenosti ter volji ljudi, da sami odločajo o svoji usodi. Potrdil je, da bodo izvedli referendum v štirih regijah na ozemlju Ukrajine. 

Rusi v iskalnik Google po odgovor, kako zapustiti državo

Putinov govor in odločitev o stopnji mobilizacije sta bila napovedana v torek zvečer, vendar sta se zgodila šele danes zjutraj. V strahu pred splošno mobilizacijo so ruski moški iskali načine, kako bi bilo v primeru splošne mobilizacije mogoče zapustiti domovino. Jutarnji list poroča, da je indeks vprašanja »Kako zapustiti državo« včeraj v Rusiji dosegel svoj maksimum. To se je zgodilo okoli 18. ure, največkrat pa so to vprašanje postavljali v okolišu Habarovsk, ki meji na Kitajsko.

Strašna grožnja z jedrskim orožjem

»Zahod nas izsiljuje z nuklearko v Zaporožju, a tudi mi imamo orožje za množično uničenje, in to modernejše od Nata. Če bo treba zaščititi naš narod, ga bomo. Ne blefiram.« Tako je v govoru spet zagrozil ruski predsednik Putin, ki očitno ne namerava odstopiti od svojih ciljev. »Tisti, ki nas želijo izsiljevati z jedrskim orožjem, morajo vedeti, da se lahko veter obrne v njihovo smer»« je še dejal in ukazal povečanje sredstev za proizvodnjo orožja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije