OŠPICE

Razglasili epidemijo zaradi nevarnega virusa, umrla sta 17- in 18-letna mladeniča

Obe smrti sta bili povezani z nizko stopnjo precepljenosti.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

V Bosni in Hercegovini so zabeležili še en smrtni primer zaradi ošpic, umrl pa je 18-letnik iz Zenice, so potrdili na ministrstvu za zdravje Zeničko-dobojske županije. Že v začetku tedna je v Sarajevu umrl 17-letnik, ki je prav tako zbolel za ošpicami, od takrat pa je epidemija razglašena v sarajevski županiji, zdaj pa tudi v zeničko-dobojski.

Nizka precepljenost

Obe smrti sta bili povezani z nizko stopnjo precepljenosti otrok, ki jo je spodbudila kampanja v družbenih medijih, ki so jo podžigale neutemeljene trditve, da so cepljenja proti ošpicam povezana z avtizmom pri majhnih otrocih.

image_alt
Ste bili v Urgentnem bloku UKC Ljubljana? Lahko ste se okužili z ošpicami

Ministrica za zdravje Aida Salčinović je za tamkajšnje medije povedala, da je precepljenost otrok proti ošpicam le na ravni 37 odstotkov, kar je v prid širjenju okužb. V državi so doslej sicer potrdili več kot 1200 primerov okužbe z ošpicami.

Starši iščejo izgovore

V Federaciji BiH je cepljenje proti nalezljivim boleznim obveznost, ki jo ureja zakon, ki je v veljavi od leta 2005, kljub temu pa starši z različnimi izgovori množično zavračajo cepljenje svojih otrok, globe, ki jih za to prejemajo, pa so bolj kot ne simbolične. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije