NAPETO

Razkrit načrt, ki se ga bojijo na zahodu: »Ne bomo čakali. V tem primeru gremo nad Putina brez vas« (VIDEO)

Zahodni voditelji se ne bi smeli bati soočenja z Rusijo, niti se ne bi smeli bati lastne moči.
Fotografija: Zahodni voditelji se ne bi smeli bati soočenja z Rusijo, niti se ne bi smeli bati lastne moči. FOTO: Sergei Bobylyov Afp
Odpri galerijo
Zahodni voditelji se ne bi smeli bati soočenja z Rusijo, niti se ne bi smeli bati lastne moči. FOTO: Sergei Bobylyov Afp

Baltski parlamentarci so ob robu konference o zunanji in varnostni politiki, ki je prejšnji teden potekala v prestolnici Estonije, predstavnike nemške vlade opozorili na posledice njihovega stališča do vojne v Ukrajini.

Nemčija namreč ukrajinski vojski zavrača dobavo raket dolgega dosega Taurus, s katerimi bi lahko izvajali napade na rusko ozemlje daleč od meje, in ukrajinskim oboroženim silam prepoveduje napad na rusko ozemlje z zahodnim orožjem. Poleg tega pošiljanje nemških vojakov v vojno trenutno ne pride v poštev. 

image_alt
Rusija si ne želi več vojne, Putin pripravljen na pogajanja

Medtem ko nemški kancler Olaf Scholz ves čas svari pred morebitno eskalacijo vojne in hvali nemško in ameriško zadržanost, se vzhodnoevropske članice Nata bojijo, da bi prav takšna politika lahko vodila v širitev vojne.

Kot navaja Spiegel, predstavniki nekaterih držav v vzhodni Evropi trdijo, da če bo Rusom uspel strateški preboj v vzhodni Ukrajini, baltske države in Poljska ne bodo čakale, da se ruske sile namestijo na njihove meje, ampak bodo poslale vojake v Ukrajino in tako vključijo Nato v vojno z Rusijo. Scholz in ameriški predsednik Joe Biden se bojita prav takšnega scenarija.

image_alt
Putinove rakete s hitrostjo 900 kilometrov na uro lahko Slovenijo dosežejo v nekaj minutah

Po drugi strani pa je estonska premierka Kaja Kallas zatrdila, da pošiljanje zahodnih vojaških strokovnjakov za urjenje ukrajinske vojske ne bi pomenilo tveganja, da bi Nato začel vojno proti Rusiji. Zahodni voditelji se, je pojasnila, ne bi smeli bati soočenja z Rusijo, niti se ne bi smeli bati lastne moči. »Ukrajina mora zmagati v vojni in Rusija mora razumeti, da je izgubila. To je naš načrt A, B in C. Besede in sankcije so pomembne, vendar niso dovolj. Ukrajina potrebuje orožje, strelivo in usposabljanje. Prav tako potrebuje finančno in gospodarsko podporo in jo potrebuje zdaj. Naša vloga in dolžnost nista le nadaljevati, ampak okrepiti podporo Ukrajini na vseh frontah,« je poudarila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije