NA ZDRAVLJENJU

Reaganov atentator bi postal glasbenik

John Hinckley po zdravljenju živi z materjo, a si želi v Kalifornijo. Sodnik se odloča, ali bi mu omogočil glasbeno kariero.
Fotografija: Ronald Reagan je napad preživel. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ronald Reagan je napad preživel. FOTO: Guliver/Getty Images

WASHINGTON – Konec marca 1981 so ZDA po atentatu trepetale, da bodo izgubile še enega predsednika: John Hinckley je namreč poskušal ubiti Ronalda Reagana ob vhodu v hotel Hilton v Washingtonu, a mu ni uspelo, ranil pa je še tri osebe.
John Hinckley je danes star 64 let: skoraj 35 let je preživel v psihiatrični bolnišnici St. Elizabeth v ameriški prestolnici, kamor ga je po odmevnem sojenju poslalo sodišče. Atentator se je zaradi neprištevnosti namreč izognil zaporu, na veliko zgražanje javnosti so mu odredili dolgoletno zdravljenje. Vsak mesec je lahko za nekaj dni obiskal mater, sicer pa je ves čas preživel za zidovi ugledne ustanove. Z intenzivnimi terapijami in zdravili so mu pomagali do boljšega počutja in duševnega zdravja. Hinckley se je uspešno otresel stisk, ki naj bi ga leta 1981 prignale do tako strahotnega dejanja – z umorom predsednika je hotel narediti vtis na igralko Jodie Foster, s katero je bil obseden. Zdaj si Hinckley želi novega začetka, pravi njegov odvetnik. Postal bi glasbenik, a za to mora v Kalifornijo.

Pravi, da je zdrav.
Pravi, da je zdrav.


Tega mu sodišče za zdaj ne dovoli, saj je tudi bolnišnično zdravljenje, pa čeprav uspešno, sklenil pod določenimi pogoji: od domačega kraja Williamsburg v zvezni državi Virginija se ne sme oddaljiti za več kot 100 kilometrov, redno mora obiskovati skupinske in individualne terapije, denimo. Skupno mora upoštevati 30 pravil, za katera pa njegov odvetnik pravi, da so po večini nepotrebna. Hinckley je menda zdrav in nenevaren, zato od sodišča zahteva opustitev nekaterih ukrepov, predvsem tisto glede omejevanja gibanja. Atentator da je izjemno nadarjen glasbenik, kariero pa da si lahko ustvari le v Kaliforniji, vztraja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije