JOE BIDEN

To bi bilo veliko darilo za Putina: »Ameriške sile se bodo bojevale z ruskimi«

Ameriški predsednik javno pozval kongres, naj potrdi dodatno vojaško pomoč Ukrajini.
Fotografija: Joe Biden in Vladimir Putin. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Joe Biden in Vladimir Putin. FOTO: S. N.

Ameriški predsednik Joe Biden je javno pozval kongres, naj potrdi dodatno vojaško pomoč Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo in posvaril, da bi bilo pomanjkanje ameriške pomoči veliko darilo za ruskega predsednika Vladimirja Putina.

image_alt
Nad Evropo bi se lahko zgrnil temen oblak, kakršnega nismo videli od leta 1939

»Če Putin zavzame Ukrajino, se ne bo ustavil tam, ampak bo šel naprej, kar je doslej dal jasno vedeti,« je posvaril Biden. Dodal je, da če Rusija napade kakšno od članic zveze Nato, se bo zgodilo to česar nihče v ZDA noče. »Ameriške sile se bodo bojevale z ruskimi silami,« je dejal.

Joe Biden. FOTO: Kevin Lamarque Reuters
Joe Biden. FOTO: Kevin Lamarque Reuters

Ameriški senat naj bi danes začel razpravo o dodatni pomoči v višini okrog 30 milijard dolarjev, poroča Wall Street Journal, vendar pa možnosti za hitro potrditev ni, ker se republikanci in demokrati prepirajo glede ukrepov za zavarovanje južne meje ZDA.

image_alt
Ste slišali, kako je Fajonova zavrnila Putinovo ponudbo? Oglasil se je general Zedinjene Slovenske varde (VIDEO)

Vodja demokratske večine Chuck Schumer je pripravil predlog zakona o dodatni proračunski porabi v višini več kot 110 milijard dolarjev, v katerem je poleg denarja za Ukrajino predvidena tudi pomoč Izraelu, humanitarna pomoč za Gazo, sredstva za migrante, Tajvan in druge namene.

Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

Usoda dodatne porabe je nezanesljiva že v senatu z demokratsko večino, predlog zakona pa bo moral potrditi tudi predstavniški dom, kjer imajo večino republikanci, med katerimi jih precej nasprotuje pomoči za Ukrajino.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije