POSKUS UMORA DONALDA TRUMPA

Rusija se ne čudi poskusu atentata: »Poznamo več primerov poškodb in celo umorov ameriških predsednikov«

Po številnih poskusih eliminacije Trumpa s politične scene - s pravnimi sredstvi, poskusi diskreditacije, je bilo vsem zunanjim opazovalcem jasno, da je njegovo življenje ogroženo, pravijo v Kremlju.
Fotografija: Donald Trump. FOTO: Anna Moneymaker Getty Images Via Afp
Odpri galerijo
Donald Trump. FOTO: Anna Moneymaker Getty Images Via Afp

»Vsem zunanjim opazovalcem je bilo jasno, da je življenje ameriškega predsedniškega kandidata in nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa v nevarnosti,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

»Po številnih poskusih eliminacije kandidata Trumpa s politične scene, najprej s pravnimi sredstvi, sodišči, tožilstvi, poskusi politične diskreditacije in kompromitacije kandidata, je bilo vsem zunanjim opazovalcem očitno, da je njegovo življenje ogroženo,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

Izražajo sožalje padlim

Dodal je, da Rusija vsem padlim v poskusu atentata na Trumpa izraža sožalje, ranjenim pa želi čimprejšnje okrevanje. Poudaril je tudi, da Rusija ostro obsoja vsakršno nasilje med političnim bojem.

Po njegovih besedah ​​so predsedniške volitve v ZDA notranja stvar Združenih držav Amerike. Ali lahko poskus atentata na Donalda Trumpa vpliva na njihovo legitimnost, ni stvar Moskve.

Niti najmanj se ne želimo vmešavati. To je stvar ZDA, so sporočili iz Rusije. FOTO: Pavel Byrkin Afp
Niti najmanj se ne želimo vmešavati. To je stvar ZDA, so sporočili iz Rusije. FOTO: Pavel Byrkin Afp

»Ni na nas, da sodimo. Niti najmanj se ne želimo vmešavati. To je stvar ZDA,« je poudaril Peskov. Dodal je, da Rusija ne misli, da je poskus skrivanja Donalda Trumpa organizirala sedanja ameriška vlada. »Vendar je vzdušje okoli kandidata Trumpa sprožilo to, s čimer se Amerika sooča danes,« je dodal.

To ni prvi primer

Peskov je spomnil, da se je ameriški politični sistem večkrat soočil z nasiljem nad predsedniki: »Politični sistem v Združenih državah Amerike je takšen, da je v političnem boju svetu večkrat imel primere nasilja znotraj države. Poznamo več primerov poškodb in celo umorov ameriških predsednikov,« je dejal Peskov.

Tiskovni predstavnik je dodal, da ruski predsednik Vladimir Putin po poskusu atentata ne namerava povabiti nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. »Kolikor vem, ne, takih načrtov ni,« je dejal.

Predsedniški kandidat in nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je bil v soboto napaden med volilnim shodom v Pensilvaniji. Trump je bil ranjen v uho, napadalca pa so ubili pripadniki ameriške tajne službe, ki je posebej zadolžena za varovanje najvišjih predstavnikov države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije