VSE BOLJ NAPETO

Vojna? Putin v separatistični regiji v Ukrajini pošilja vojsko za »ohranjanje miru«

Ruski predsednik je priznal neodvisnost dveh regij kljub opozorilom Zahoda, da bi ta poteza lahko vodila v stroge sankcije.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik, Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ruski separatistični regiji Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni »ljudski republiki«.

Po govoru o razmerah na jugovzhodu Ukrajine, ki ga je prenašala ruska državna televizija, je podpisal odlok o njunem priznanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kasneje je odredil napotitev ruske vojske za »ohranjanje miru« v omenjenji separatistični regiji, ki jih je danes priznal kot neodvisni državi.

»Verjamem, da je treba sprejeti odločitev, ki bi jo bilo treba sprejeti že zdavnaj, in nemudoma priznati neodvisnost in suverenost ljudskih republik Doneck in Lugansk,« je dejal Putin, ki je z voditeljema obeh separatistični regij v Kremlju podpisal sporazuma o medsebojni pomoči.

Putin je v televizijskem nagovoru Ukrajino pozval, naj takoj konča sovražnosti v Donbasu, sicer bo vsa odgovornost za prelivanje krvi v celoti na njeni strani. »Pozivamo tiste, ki so prevzeli in še vedno držijo oblast v Kijevu, naj takoj končajo vojaške operacije,« je poudaril.

»V nasprotnem primeru bo vsa odgovornost za morebitno nadaljnje prelivanje krvi v celoti na ukrajinskem vladajočem režimu,« je poudaril.

Putin je priznal neodvisnost dveh regij kljub opozorilom Zahoda, da bi ta poteza lahko vodila v stroge sankcije. K priznanju neodvisnosti ukrajinskih separatističnih regij Doneck in Lugansk je pretekli teden Putina pozvala ruska duma. 

EU napovedal enoten in odločen odziv na rusko priznanje Luganska in Donecka

Evropska unija je v odzivu na današnje rusko priznanje separatističnih regij Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine napovedala enoten in odločen odziv. Izrekla je tudi solidarnost z Ukrajino.

»Priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitna kršitev mednarodnega prava, ozemeljske celovitosti Ukrajine in minskih dogovorov. EU in njeni partnerji se bodo odzvali enotno, odločno in solidarnostno z Ukrajino,« sta objavila na twitterju tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kot predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Predsednika sta poleg tega v skupni izjavi najostreje obsodila odločitev ruskega predsednika, da prizna neodvisnost Luganska in Donecka. Napovedala sta, da se bo unija odzvala s sankcijami proti vpletenim v to nezakonito dejanje, ter potrdila neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih mejah.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je obsodil odločitev Rusije, da prizna neodvisnost separatističnih regij Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine. To še dodatno spodkopava suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, spodjeda prizadevanja za rešitev konflikta ter krši sporazuma iz Minska, je zapisal v izjavi. Ob tem je Stoltenberg spomnil, da je Varnostni svet ZN, ki vključuje Rusijo, leta 2015 potrdil popolno spoštovanje suverenosti, neodvisnosti in ozemeljske celovitost Ukrajine. »Doneck in Lugansk sta del Ukrajine,« je poudaril.

Bela hiša napoveduje takojšnje sankcije

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je po ruskem priznanju dveh separatističnih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine napovedala takojšnjo uvedbo sankcij ZDA proti Rusiji. Predsednik ZDA Joe Biden ima že napovedane pogovore z zavezniki.

Vse bolj napeto na vzhodu Ukrajine

Razmere na vzhodu Ukrajine, kjer že od ruske priključitve Krima leta 2014 potekajo spopadi med ukrajinsko vojsko ter proruskimi separatisti v samooklicanih ljudskih republikah Doneck in Lugansk, se v zadnjih dneh močno zaostrujejo.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes ukrajinski vojski očitali nove napade, v katerih sta bili po njihovih navedbah ubiti najmanj dve osebi. Ruska vojska je tudi sporočila, da je v spopadih na ruskem ozemlju ubila pet ukrajinskih saboterjev. Ukrajina je navedbe zanikala.

Ukrajina zahteva takojšen sestanek VS ZN

Ukrajina je danes zaradi grožnje ruske invazije zahtevala takojšen sklic seje Varnostnega sveta Združenih narodov. Pri tem se oblasti v Kijevu sklicujejo na varnostna zagotovila, ki jih je Ukrajina prejela v zameno za odpoved jedrskemu orožju leta 1994.

Preberite še: 

image_alt
Začetek rusko-ukrajinske vojne že v sredo? Tole napovedujejo obveščevalci

Zunanja ministra Rusije in ZDA, Sergej Lavrov in Antony Blinken, se bosta srečala v četrtek v Ženevi, so danes po izrednem zasedanju ruskega varnostnega sveta sporočili v Moskvi. Ministra bosta govorila o napetostih zaradi Ukrajine, kjer so se razmere v preteklih dneh močno zaostrile.

Letalski prevozniki ukinjajo lete v Ukrajino

Več kot deset letalskih prevoznikov je po besedah ukrajinskega ministra za infrastrukturo Oleksanderja Kubrakova zaradi napetih odnosov z Rusijo začasno odpovedalo redne lete v Ukrajino. Ob tem je minister izpostavil, da ukrajinski koridorju ostajajo odprti in da je zračni promet varen. Za ukinitev letov v Ukrajino se je pred dnevi med prvimi odločila nemška Lufthansa, danes so enako potezo povlekli še v francoskem letalskem prevozniku Air France. 

Na Češkem pristal ameriški bombnik B52

Sredi napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize je danes na Češkem, ki je članica zveze Nato, pristal ameriški bombnik dolgega dosega B52. Češko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je B52 prispel v okviru Natove vojaške vaje. Še en bombnik B52 je preletel češki zračni prostor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije