ZAPOSTAVLJENE

Savdijke za volanom

Reforme v Savdski Arabiji so ženskam vendarle dale nekaj več pravic, a težave še niso izginile
Fotografija: Mervat Buhari je prva Savdijka, ki (kot poslovodja) dela na bencinski črpalki. Foto AFP
Odpri galerijo
Mervat Buhari je prva Savdijka, ki (kot poslovodja) dela na bencinski črpalki. Foto AFP

Mervat Buhari je vztrajna ženska. Čeprav je od glave do peta zakrita s črnim nikabom, na svoji poti pa je poslušala številne žaljivke in zbadljivke, je ostala zvesta sami sebi in postala prva Savdijka, ki dela na bencinski črpalki, kar je bilo še nedavno nekaj popolnoma nepredstavljivega. Arabska kraljevina je začela uvajati največje reforme v sodobni zgodovini. Reforme, ki jih je sprožil kronski princ Mohamed bin Salman, vključujejo zgodovinsko odločitev, ki ženskam dovoljuje voziti avto, obiskovati nogometne tekme in se zaposliti na delovnih mestih, ki so jim bila doslej nedosegljiva.

A težave, s katerimi se ženske, kot je Mervat, spopadajo vsak dan na poti do večje enakopravnosti, kažejo, kako globoko zakoreninjena je tradicionalna miselnost o vlogi žensk v savdski družbi. Ko je 43-letna Mervat Buhari, mati štirih otrok, oktobra lani postala poslovodja na bencinskem servisu v vzhodnem mestu Hobar, so na družabnih omrežjih začele padati žaljivke v slogu "Savdijke ne spadajo na bencinske črpalke." Mervat, ki je prej imela manj viden položaj v isti naftni družbi, se je branila, češ da je na vodstvenem položaju in da ne toči goriva: "Ženske imajo pravico, da hodijo v katero koli službo."

Velike družbene spremembe

Reforme, imenovane Vizija 2030, gledajo v prihodnost, ko se bo svetovno gospodarstvo začelo odvračati od nafte in predvidevajo, da bodo ženske kmalu predstavljale tretjino delovne sile v Savdski Arabiji; trenutno predstavljajo 22 odstotkov delovne sile. Savdski trg dela se je počasi začel odpirati za ženske in jim ponujati službe, ki so bile doslej namenjene izključno za moške. Družbene spremembe, ki so jih v veliki meri spodbudile nižje cene nafte, so prinesle veliko novosti. Mediji so se v zadnjih mesecih navduševali nad prvo chefinjo v restavraciji, prvo veterinarko in celo prvo turistično vodnico.
Toda ženske se na poti do (večje) enakopravnosti soočajo s precejšnjimi ovirami, pa čeprav so pogosto bolj kvalificirane od moških. "Savdijke so višje izobražene, a manj mobilne, slabše zaposlene in močno podcenjene," pravi Karen Young z Inštituta za arabske zalivske države v Washingtonu. Povprečna plača moških v zasebnem sektorju znaša okoli 8000 rialov (1720 evrov), žensk pa le 5000 rialov (1080 evrov).

Savdska Arabija je na lestvici neenakosti med spoloma zasedla 138. mesto med 144 državami, zavzetimi v globalni študiji Svetovnega gospodarskega foruma. A v Riadu se trudijo, da bi to popravili. Ženske, ki dolga desetletja niso smele sesti za volan, so zdaj veliko bolj mobilne.pri iskanju zaposlitve. Obiskujejo lahko koncerte skupaj z moškimi in v (mešanih) restavracijah, medtem ko zloglasna verska policija popušča svoj primež nad savdsko družbo. "Znano pravilo, da morajo biti ženske vedno zakrite, se počasi poslavlja iz naše družbe," je nedavno v provladnem časniku Okaz zapisal odvetnik za človekove pravice Abdulrahman Al Lahim.
Čeprav Mervat ne toči goriva, je deležna številnih žaljivk, češ da to ni delo za žensko. Foto AFP
Čeprav Mervat ne toči goriva, je deležna številnih žaljivk, češ da to ni delo za žensko. Foto AFP

Evolucija, ne revolucija

Reforme imajo tudi nepričakovano posledico, opažajo opazovalci: tekmo s starim sovražnikom Iranom, kdo se bo bolj liberaliziral na področju enakopravnosti spolov. Uradni Teheran je nehal tako strogo preganjati ženske, ki nočejo nositi obvezne naglavne rute. A aktivisti opozarjajo, da bodo družbene spremembe v kraljevini le površinske, če ne bodo odpravili rigidnih varuhovskih pravil, ki zahtevajo, da ženska zaprosi moškega sorodnika za dovoljenje, če želi študirati, potovati ali samostojno početi kaj drugega.

In prave grozljivke niso redke. Marsikatera ženska je po odsluženi zaporni kazni morala ostati v zaporu, ker je ni prišel iskat moški sorodnik. Neka Savdijka je tiskovni agenciji AFP povedala, da se je znašla v pravi zakonski luknji, ko ni mogla podaljšati niti potnega lista, ker je njen oče, edini moški varuh, padel v komo. "Če bi lahko odločala med pravico do vožnje avtomobila in koncem varuhovstva, bi se odločila za slednje," je novinarjem povedala aktivistka za pravice žensk, ki je želela ostati neimenovana.

Oblasti se zdaj trudijo odpraviti vsaj nekatere krivice. Savdijke ne potrebujejo več dovoljenja moških, če hočejo odpreti svoje podjetje. Savdska Arabija je iz zakona o poroki odpravila pravilo poslušnosti, ki je možu dajalo pravico, da ženo pripelje na svoj dom proti njeni volji. Reforma je v zakonsko življenje prinesla tudi veliko novost, in sicer obojestransko privolitev.
"To ni revolucija, to je evolucija," o novih pravicah žensk pravi Hoda Al Helaisi, članica šure, savdske posvetovalne skupščine. "To je prehodno obdobje za ženske." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije