NAVDUŠENJE

Skotila sta se pandja dvojčka

V francoskem živalskem vrtu navdušeni nad tem izjemnim dogodkom. Starši so se parili kar osemkrat v enem vikendu.
Fotografija: Huan Huan je takoj pokazala materinski instinkt in mladiča vzela v gobec. FOTOGRAFIJI: Zooparc De Beauval Via Reuters
Odpri galerijo
Huan Huan je takoj pokazala materinski instinkt in mladiča vzela v gobec. FOTOGRAFIJI: Zooparc De Beauval Via Reuters

Ta teden se vsaj za francoski živalski vrt Beauval ne bi mogel začeti lepše. V ponedeljek v najzgodnejših jutranjih urah, okoli enih, se je tam namreč razlegel mili cvilež dveh drobnih bitjec. Panda Huan Huan, ki jo je francoskemu živalskemu vrtu v luči izboljšanja diplomatskih odnosov leta 2012 posodila Kitajska, je skotila »živahna, rožnata in debelušna« pandja dvojčka. S 149 grami eden in 129 grami drugi sta sicer še povsem nebogljena, a vseeno nadpovprečno težka. »Čudovita sta!« pa navdušenja niso mogli skriti v živalskem vrtu, ki so na ta izjemni dogodek čakali vse od pomladi.

Skotitev malega pandice je že sama po sebi pomemben in redek dogodek, tudi v divjini. Prikupni črno-beli medvedi se namreč gonijo zgolj enkrat na leto, pa še tedaj je reprodukcijsko okno kratko odprto, največ dva polna dneva. A čeprav jim volja do parjenja v ujetništvu običajno vsaj nekoliko uplahne, sta Huan Huan in njen pandji partner Juan Zi očitno tista izjema, ki potrjuje pravilo. V kratkem marčevskem koncu tedna, v Huan Huaninih plodnih urah, sta se namreč parila kar osemkrat, da bi bile možnosti spočetja še večje, pa so v živalskem vrtu za vsak primer izvedli še umetno oploditev. Kar se je obrestovalo, saj se zdaj veselijo podmladka.

Za rožnati bitjeci skrbijo tudi strokovnjaki, ki so prišli s Kitajske.
Za rožnati bitjeci skrbijo tudi strokovnjaki, ki so prišli s Kitajske.

Huan Huan je že vedela, kako se rečem streže. Pred štirimi leti je namreč poskrbela za prvo rojstvo pande v Franciji, zdaj pa še za prvo rojstvo dvojčkov. »Kotitev je potekala zelo dobro, Huan Huan pa zanju lepo skrbi. Vzela ju je v gobček ter ju polizala, očistila.« Ob vsem pa ji je od začetka ob domačih veterinarjih pomagala tudi strokovnjakinja iz centra za razmnoževanje pand, ki je prav zaradi tega prišla s Kitajske. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije