ALEKSEJ NAVALNI

Slovenec poslal letalo po Putinovega kritika

»Smrtno nevarno je, da ostane v bolnišnici v Omsku.«
Fotografija: Alekseja Navalnega zdravijo v bolnišnici v Omsku. Na fotografiji njegov brat Oleg. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Alekseja Navalnega zdravijo v bolnišnici v Omsku. Na fotografiji njegov brat Oleg. FOTO: Reuters

Iz Nemčije je danes poletelo letalo po ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnija, ki je zaradi domnevne zastrupitve v komi in ga zdravijo v bolnišnici v Omsku. Vendar pa ruski zdravniki premestitve za zdaj ne dovolijo.

Premestitvi nasprotujejo, ker naj bi bilo zdravstveno stanje ostrega kritika Vladimirja Putina prešibko. Tiskovna predstavnica Navalnija Kira Jarmaiš pa jim je medtem očitala, da s tem neposredno ogrožajo njegovo življenje. »Smrtno nevarno je, da ostane v bolnišnici v Omsku,« je dejala.

Letalo, s katerim naj bi ga premestili v bolnišnico v Berlinu, je sicer poslala neprofitna organizacija Cinema for Peace, katere vodja je slovenski aktivist in filmski producent Jaka Bizilj. Kot je pojasnil za nemško tiskovno agencijo, so pred tem dobili vsa potrebna dovoljenja za premestitev Navalnija in bi lahko v berlinsko bolnišnico Charite prispel že danes.

Niso našli sledi strupa

Medtem pa so zdravniki iz bolnišnice v ruskem Omsku sporočili, da niso našli dokazov, da bi bil Navalni zastrupljen. Po preiskavi krvi in urina namreč niso odkrili nikakršnih sledi strupa. »V njegovem organizmu nismo našli strupov ali sledi strupov. Predvidevam, da je diagnoza zastrupitve še vedno v naših mislih, toda menimo, da bolnik ni bil zastrupljen,« je povedal namestnik glavnega zdravnika Anatoli Kaliničenko.

Dodal je še, da tako rekoč že imajo diagnozo, ki so jo posredovali njegovi družini. Glede premestitve v Nemčijo je pojasnil, da bolnikovo stanje ni stabilno in da pot odsvetujejo.

Navalni se je v četrtek na letalu iz Sibirije proti Moskvi začel nenadoma zelo slabo počutiti. Letalo je nato zasilno pristalo, njega pa so nemudoma prepeljali v bolnišnico v Omsku, kjer so ga namestili na intenzivno nego oddelka za toksikologijo. Domnevajo, da se je zastrupil s čajem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije