ŠOKANTNO ODKRITJE

Po presaditvi organov šest bolnikov okuženih z virusom HIV: »To je primer brez primere«

Zdravniki so zaskrbljeni, da bi lahko tako resen incident zmanjšal število darovalcev.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Blaž Samec

Iz Brazilije prihajajo poročila o šokantnem odkritju.  Šest pacientov je bilo pozitivnih na HIV, potem ko so jim presadili okužene organe, so v petek sporočili tamkajšnji zdravstveni uradniki.

image_alt
Darovanje organov: vsak lahko reši devet življenj

»To je primer brez primere«

Iz urada ministrstva za zdravje v Riu so sporočili, da so laboratoriju, odgovoren za izvajanje testov darovanih organov, že prepovedali delo , potem ko so organe dveh darovalcev presadili šestim osebam z državnega seznama za presaditev. Tudi drugi bolniki so bili podvrženi testiranju, da bi ugotovili, ali so bili prejeti organi okuženi.

Zdravniki so zaskrbljeni, da bi lahko tako resen incident zmanjšal število darovalcev. Foto: Shutterstock FOTO: Shutterstock Photo
Zdravniki so zaskrbljeni, da bi lahko tako resen incident zmanjšal število darovalcev. Foto: Shutterstock FOTO: Shutterstock Photo

Testirani so tudi vsi organi, ki so v laboratoriju shranjeni od decembra 2023, ko je bila ta ustanova angažirana, so še sporočili z ministrstva za zdravje. »To je primer brez primere,« je zapisano v izjavi ministrstva.

Policija je že začela preiskavo, da bi odkrila odgovorne. Zdravniki pa so zaskrbljeni, da bi lahko tako resen incident omajal zaupanje javnosti v darovalsko službo in zmanjšal število darovalcev.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije