NAKLJUČJE?

Steklenička parfuma, puščena v parku, je bila polna smrtonosnega strupa

Mednarodna tiralica je bila izdana za tremi Rusi, za katere oblasti verjamejo, da so bili vpleteni v napade.
Fotografija: Aleksander Petrov in Ruslan Boširov sta bila obtožena poskusa umora Sergeja Skripala. FOTO: Handout. Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Petrov in Ruslan Boširov sta bila obtožena poskusa umora Sergeja Skripala. FOTO: Handout. Reuters

Steklenička parfuma s strupom novičok, ki vpliva na živčni sistem in s katerim je bila leta 2018 v Veliki Britaniji zastrupljena Dawn Sturgess, je vsebovala »dovolj strupa, da bi lahko ubil tisoče ljudi«, poroča The Mirror.

V ponedeljek se je začela preiskava o njeni smrti, prvič pa so bili objavljeni posnetki nadzornih kamer, ki prikazujejo nekdanjega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo, kako se sprehajata po Salisburyju, tik po tem, ko sta bila izpostavljena strupu. 

Dawn Sturgess je umrla pri 44 letih in za seboj pustila 3 otroke. FOTO: - Afp
Dawn Sturgess je umrla pri 44 letih in za seboj pustila 3 otroke. FOTO: - Afp

Uro po tem, ko je Sergej prijel za kljuko, na kateri je bil novičok, je bil posnet, kako se drži za glavo, ko je zapuščal kavarno, a je preživel, prav tako njegova hči. Verjame se, da so ga poskušali ubiti člani ruske vojaške obveščevalne enote. Štiri mesece kasneje je Dawn Sturgess prišla v stik s strupom, ker je bil ta v steklenički parfuma.

Stekleničko ji je dal njen takratni fant, Charlie Rowley, ki je prav tako preživel, vendar Dawn ni. Mednarodna tiralica je bila izdana za tremi Rusi, za katere oblasti verjamejo, da so bili vpleteni v napade. Dva osumljenca sta v intervjuju za ruske medije dejala, da sta bila v Veliki Britaniji le kratek čas, da bi obiskala katedralo v Salisburyju.

Groteskno zanemarjanje človeškega življenja

Nekdanji vohun Skripal ne bo pričal v preiskavi zaradi strahu za svojo varnost, čeprav je družina Sturgess na predhodnem zaslišanju zahtevala njegovo pričanje. Odvetniki družine so dejali, da je Sturgess živela življenje, ki je bilo »popolnoma oddaljeno od sveta politike in mednarodnih odnosov«, zato poudarjajo, da je bila nedolžna žrtev v tej situaciji, ki je nezavedno nanesla strup na lastno kožo.

Ponarejena škatla, v kateri je bil smrtonosni parfum. Odkril ga je Dawnin fant in ga podaril njej. FOTO: - Afp
Ponarejena škatla, v kateri je bil smrtonosni parfum. Odkril ga je Dawnin fant in ga podaril njej. FOTO: - Afp

Dokazi kažejo, da je bila ta steklenička, ki je vsebovala dovolj strupa, da bi lahko ubila tisoče ljudi, pred tem puščena nekje na javnem mestu, kar je predstavljalo tveganje, da jo bo nekdo našel in odnesel domov. Tisti, ki je stekleničko odvrgel, je ravnal z grotesknim zanemarjanjem človeškega življenja, trdijo odvetniki družine Sturgess, poroča The Mirror.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije