STRAŠNO
Stregli staro jagnjetino in odojka: zaradi salmonele zbolelo že 34 oseb
Postregli naj bi več kot 50 gostov, zato so prepričani, da utegne biti število obolelih še večje.
Odpri galerijo
DRAŠĆI VRH – Hrvaško pretresa število obolelih zaradi salmonele. Z njo so se množično okužili v vasi Drašći Vrh v Žumberaku, kjer so 22. julija stregli jagnjetino in odojka, ki, kot kaže, nista bila sveže pečena. Številko obolelih bi po besedah zdravnika Bernarda Kaića utegnilo še narasti, saj naj bi postregli več kot 50 gostov, tudi iz tujine.
»Naši epidemiologi so na terenu in opravljajo razgovore z obolelimi, da bi našli čim večje število obolelih. Število 34 dni dokončno,« je dejal Kaić za 24sata. Dodal je še, da naj bi jagnjetino in odojka spekli predhodno, ju nekaj časa hranili in šele nato postregli. Nekateri gostje naj bi meso odnesli celo domov. Zaradi salmonele so hospitalizirali devet oseb, med temi je tudi en otrok. Po do zdaj zbranih podatkih je zbolelo 34 oseb.
»Vse, ki so poiskali zdravniško pomoč, smo zadržali v bolnišnici. Otrok je še vedno v bolnišnici, a bo kmalu odšel v domačo oskrbo,« pa je povedal zdravnik Vladimir Bauer iz karlovške bolnišnice.
Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zapisali, da gre za črevesno nalezljivo bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele in je razširjena po vsem svetu.
Inkubacijska doba: Od okužbe šest do 72 ur, običajno 12 do 36 ur.
Prenos: Salmoneloza je nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik (okužena oseba) izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se (teoretično) lahko okužimo tudi ob pitju vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.
Simptomi: Kažejo se kot akutno vnetje prebavil, driska, bolečine v trebuhu in povišana temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo z blatom v povprečju pet tednov. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.
»Naši epidemiologi so na terenu in opravljajo razgovore z obolelimi, da bi našli čim večje število obolelih. Število 34 dni dokončno,« je dejal Kaić za 24sata. Dodal je še, da naj bi jagnjetino in odojka spekli predhodno, ju nekaj časa hranili in šele nato postregli. Nekateri gostje naj bi meso odnesli celo domov. Zaradi salmonele so hospitalizirali devet oseb, med temi je tudi en otrok. Po do zdaj zbranih podatkih je zbolelo 34 oseb.
»Vse, ki so poiskali zdravniško pomoč, smo zadržali v bolnišnici. Otrok je še vedno v bolnišnici, a bo kmalu odšel v domačo oskrbo,« pa je povedal zdravnik Vladimir Bauer iz karlovške bolnišnice.
Kaj je salmonela in kako se okužimo?
Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so zapisali, da gre za črevesno nalezljivo bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele in je razširjena po vsem svetu.
Inkubacijska doba: Od okužbe šest do 72 ur, običajno 12 do 36 ur.
Prenos: Salmoneloza je nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik (okužena oseba) izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se (teoretično) lahko okužimo tudi ob pitju vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.
Simptomi: Kažejo se kot akutno vnetje prebavil, driska, bolečine v trebuhu in povišana temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Redko se ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete; bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. Po okužbi se salmonele izločajo z blatom v povprečju pet tednov. Pri otrocih, mlajših od pet let, je čas izločanja bakterij daljši.