GRČIJA

Sveži pristopi: z droni nad ležalnike

Grke motijo nelegalno postavljeni ležalni stoli in lokali na plažah. Oblasti uporabljajo tudi satelitske posnetke in mobilno aplikacijo.
Fotografija: Širi se nezakonita praksa, da lokali delujejo tik ob morju in celo v njem. Slika je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Širi se nezakonita praksa, da lokali delujejo tik ob morju in celo v njem. Slika je simbolična. FOTO: Reuters

Grčija, ki je lani po več letih pandemičnih omejitev s 33 milijoni turistov dosegla izjemno rast obiska, je postavljena pred nove izzive. Proti nelegalno postavljenim ležalnikom in gostinskim lokalom na plažah, ki so lani spodbudili protestno gibanje, poimenovano gibanje brisač, se letos borijo z droni, satelitskimi posnetki in mobilno aplikacijo.

V Grčiji se namreč po plažah širi nezakonita praksa, da lokali delujejo tik ob morju in celo v njem. »Problem so podjetniki, ki z dovoljenjem ali brez njega zasedejo dele obale z ležalniki, senčniki, mizami in celo stalnimi objekti,« opozarjajo aktivisti. Nezakonito početje se je razpaslo predvsem zaradi velikih zaslužkov. Dnevni najem dveh ležalnikov in senčnikov na nekaterih grških plažah stane od 20 do 40 evrov, medtem ko je na določenih otokih prva vrsta ob morju vredna tudi po več kot 100 evrov na dan.

Potem ko so lani poleti grški mediji poročali o več protestih domačinov oziroma pripadnikov gibanja brisač, kot so se poimenovale skupine protestnikov proti zasedbi plaž z ležalniki, želijo grške oblasti zdaj pomiriti strasti, saj so pripravile več ukrepov. Še pred začetkom poletne sezone so začeli plaže nadzorovati z brezpilotnimi letalniki, primerjavo satelitskih posnetkov in mobilno aplikacijo mycoast, s katero lahko obiskovalci plaž prijavijo domnevne kršitelje. Od aprila so prejeli že okoli 6000 prijav. Sprejeli so tudi nova pravila, da morajo biti senčniki in ležalniki od morja oddaljeni vsaj štiri metre, medtem ko izposoja na manjših peščenih plažah ni dovoljena.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije