LETALSTVO

Tehnične težave: zamude pri polovici letov v Evropi

Napako so odkrili in jo bodo do večera popravili. 
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar, Delo

BRUSELJ – V Evropi prihaja danes zaradi tehnične težave pri evropski agenciji za varnost zračnega prometa Eurocontrol do zamuda letov. Napako so odkrili in jo bodo do večera popravili, so zagotovili v Eurocontrolu. V evropski mreži je za danes sicer napovedanih 29.500 letov, približno polovica bi jih zaradi napake lahko imela zamudo.
{twitter}
As from 1520 UTC, we have reopened the access to its flow management system while remaining in Procedural Contingency mode. This is the next step in re-establishing normal Network Manager operations, which is expected later tonight.
— EUROCONTROL (@eurocontrol) 3 April 2018
{/twitter}
V Eurocontrolu, ki ima sedež v Bruslju, so napako našli in se jo trudijo odpraviti, a se to ne bo zgodilo pred večerom. Kot so pojasnili v Eurocontrolu, je prišlo do napake v sistemu, ki spremlja in upravlja zračni promet po celini. Zmogljivost evropske letalske mreže se bo zaradi te napake po oceni Eurocontrola zmanjšala za približno 10 odstotkov.

Kontrola zračnega prometa sicer ni neposredno prizadeta, zaradi napake tudi ni ogrožena varnost, so poudarili v agenciji. Eurocontrol je napako zaznal kmalu po 16. uri. Vendar pa so izgubljeni vsi načrti letov, vloženi pred približno 12.30, zato jih bo treba ponovno predložiti. Na bruseljskem letališču imajo dnevno 650 letov, zdaj pa imajo le 10 poletov na uro. Zamude so tudi na letališčih v Helsinkih, Pragi in Københavnu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije