KAJ SE DOGAJA?

Slovenski oboževalci Taylor Swift obupani: na te koncerte so čakali celo leto

Policijska operacija se je medtem razširila v obsežno teroristično preiskavo.
Fotografija: Slovenski oboževalci pevke še ne bodo videli v živo. FOTO: Julien De Rosa Afp
Odpri galerijo
Slovenski oboževalci pevke še ne bodo videli v živo. FOTO: Julien De Rosa Afp

Na tisoče policistov na ulicah, oboževalci Taylor Swift jokajo, radikalna desnica nori: »V kaj se je spremenila ta država?!«

V sredo, 7. avgusta, pozno zvečer so bili organizatorji koncertov Taylor Swift na Dunaju prisiljeni odpovedati vse nastope slavne ameriške pevke, piše avstrijski Heute. Na dan so namreč prišli načrti teroristov, ki so predvidevali napad na enem od koncertov.

»Koncerti Eras Tour na Dunaju so bili odpovedani, potem ko so vladni uradniki potrdili, da je bil načrtovan teroristični napad. Ne preostane nam drugega, kot da zaradi varnosti obiskovalcev odpovemo vse tri datume. Vsem, ki so kupili vstopnice, bomo v naslednjih 10 delovnih dneh samodejno vrnili denar,« je zapisano v uradnem obvestilu.

Obsežna preiskava

Policijska operacija se je v sredo razširila v obsežno teroristično preiskavo, poroča Heute. Radikalna islamista, ki sta pred nekaj tedni obljubila zvestobo Islamski državi, naj bi načrtovala teroristični napad na širšem območju Dunaja, najverjetneje na enem od treh megakoncertov Taylor Swift, za katere je po ocenah vstopnice kupilo 190.000 oboževalcev. Zdaj so seveda neutolažljivi. Na Dunaj so že prišli, kupili vstopnice, porabili denar za nastanitev, za mnoge je bil to koncertni dogodek leta. 

Medtem so v Ternitzu aretirali devetnajstletnega Avstrijca severnomakedonskih korenin, na Dunaju pa še 17-letnika. Podrobnosti o mlajšem osumljencu za zdaj niso znane.

»Kriva je leva vlada«

Vodja avstrijske radikalne desničarske stranke FPO Herbert Kickl, stranke v opoziciji in vodilne po anketah pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, je ostro napadel vladajočo levico. »Njihova migracijska politika je pripeljala do tega, da v tem mestu ni več mogoče izvajati koncertov. Kancler Nehammer in njegov notranji minister Karner že dolgo ne obvladujeta situacije. V kaj se je ta država spremenila? Zdaj imamo črno na belem – Avstrija ni več varna!«

Na drugi strani notranji minister Gerhard Karner stvari vidi drugače. »Urad za varstvo ustave in policija sta opravila učinkovite preiskave in naredila vse, kar je bilo v njeni moči za zaščito državljanov. Posebej pomembno je bilo povezovanje s tujimi varnostnimi službami.«

Zadnji podatki pravijo, da policija vztrajno išče še tri povezane osebe, za katere sumijo, da so na območju Dunaja. Na ulicah avstrijske metropole je sicer razporejenih ogromno policistov in varnostnih sil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije