AVSTRALIJA

To so naredili prvi na svetu

Avstralija bo uporabo elektronske cigarete dovolila le prek napotnice.
Fotografija: Sprva so vejpanje predstavljali kot terapevtski izdelek. FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
Sprva so vejpanje predstavljali kot terapevtski izdelek. FOTO: Toby Melville/Reuters

Sydney • Od prvega julija v Avstraliji omejujejo dostop do elektronskih cigaret na lekarne in z napotnico. Zakon za kršitelje predvideva do sedem let zapora in globe, višje od milijona evrov. Nova zakonodaja nadaljuje prizadevanja avstralske vlade za zmanjšanje škodljivih učinkov e-cigaret in za odpravo njihove rekreativne uporabe, ki jih je napovedala že lani. Za krepitev omejevanja tako imenovanega vejpanja so predvideli tudi novo funkcijo: posebnega komisarja za tobak in nezakonite elektronske cigarete.

»Avstralija je bila že doslej vodilna v svetu pri uporu velikim tobačnim podjetjem in pri boju za zdravje naših državljanov. Ponosni smo, da bomo to nadaljevali,« je včeraj povedala avstralska ministrica za notranje zadeve Claire O'Neil. Nova zakonodaja določa, da se morajo uporabniki terapevtskih elektronskih cigaret predhodno posvetovati s splošnim zdravnikom in pridobiti recept, preden lahko e-cigarete kupijo v lekarni.

»Kajenje elektronskih cigaret je bilo vladam in skupnostim po vsem svetu predstavljeno kot terapevtski izdelek, ki naj bi dolgotrajnim kadilcem pomagal opustiti kajenje. Ni bilo predstavljeno kot rekreativni izdelek, zlasti ne kot izdelek, namenjen našim otrokom, vendar je postalo prav to,« je že maja lani povedal minister za zdravje Mark Butler, ko so napovedali ukinitev uvoza elektronskih cigaret, ki ne bodo namenjene lekarnam, in uvoza e-cigaret za enkratno uporabo. Leta 2012 je bila Avstralija prva med državami, ki so od tobačnih podjetij zahtevale, da izdelke prodajajo v preprosti embalaži z zdravstvenimi opozorili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije