BLIŽNJI VZHOD

V javnosti načrt za etnično čiščenje Gaze, Netanjahu izključil možnost prekinitve ognja

»Trenutno obstaja edinstvena in redka priložnost za evakuacijo celotnega območja Gaze v sodelovanju z egiptovsko vlado«.
Fotografija: FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Stringer Reuters

Inštitut za nacionalno varnost in sionistično strategijo Misgav je objavil dokument, v katerem se zavzema za preselitev Palestincev in končno poselitev celotnega območja Gaze z Izraelci. Podroben načrt, prvotno objavljen v hebrejščini, je prevedel in prvi objavil portal Mondoweiss.

Zavzema se, da trenutne razmere izkoristijo za doseganje dolgoletnega sionističnega cilja izselitve Palestincev z ozemlja zgodovinske Palestine.

image_alt
Komentar Lovra Kastelica: Gaza

»Trenutno obstaja edinstvena in redka priložnost za evakuacijo celotnega območja Gaze v sodelovanju z egiptovsko vlado,« tako piše v poročilu.

FOTO: Stringer Reuters
FOTO: Stringer Reuters

Omenjeni inštitut vodi nekdanji svetovalec  izraelskega premierja  Benjamina Netanjahuja za nacionalno varnost Meir Ben Shabbat, ki je še vedno vpliven v izraelskih varnostnih krogih.

Etnično čiščenje kot možna rešitev ...

To ni prvič, da so Izraelci predstavili etnično čiščenje kot možno rešitev spora s Palestinci. Izraelski analitiki in politiki so pred tem podali predloge za to, kar se v sionistični terminologiji imenuje »transfer« Palestincev.

image_alt
Na Trgu republike odmevalo: »Skupaj stojimo, za mir in Palestino« (FOTO)

Dokument sicer omenja še dve možnosti za rešitev palestinskega vprašanja, a ju takoj zavrne. Ena je, da palestinskim oblastem, ki nadzorujejo dele Zahodnega brega, pustijo, da vladajo tudi v Gazi, vendar naj bi bila težava z njimi v tem, da ne bodo služili kot odvračilni dejavnik pred napadi na Izrael.

Urad izraelskega predsednika vlade je ob tem sporočil, da dokument predstavlja začetne misli o vprašanju Gaze po padcu Hamasa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije