AMERIŠKE VOLITVE

Trump nadoknadil zaostanek za Harris

Kar 22 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da bodo šli na volitve predvsem zaradi pravice do splava.
Fotografija: Ali se bo Donald Trump kmalu veselil? FOTO: Ethan Miller Getty Images Via Afp
Odpri galerijo
Ali se bo Donald Trump kmalu veselil? FOTO: Ethan Miller Getty Images Via Afp

Ameriška predsedniška kandidata Kamala Harris in Donald Trump imata po zadnji anketi televizije NBC po 48 odstotkov podpore med registriranimi volivci, s čimer je bivši predsednik ZDA nadoknadil zaostanek iz iste septembrske ankete, ko je Harris vodila z 49 proti 44 odstotkom.

Harris je od julija začela zmanjševati zaostanek za Trumpom in avgusta začela prevzemati rahlo vodstvo v nacionalnih anketah, vendar v povprečju le za nekaj več kot dva odstotka.

Ankete kažejo na povsem izenačeno tekmo, čeprav se zdaj spet nekoliko obračajo v Trumpov prid, še posebej v ključnih državah, ki bodo odločale o zmagovalcu volitev 5. novembra.

Pravica do splava na vrhu prioritet volivcev

Anketa NBC ugotavlja, da je popularnost demokratke pri volivcih od septembra rahlo nazadovala, obenem pa tudi, da je pravica do splava prilezla na vrh prioritet volivcev. Opaziti je tudi nadaljevanje velikega razkola v podpori kandidatoma glede na spol.

Okrog 55 odstotkov volivk podpira Harris, Trumpa pa 41 odstotkov. Po drugi strani pa Trumpa podpira 56 odstotkov moških, Harris pa le 40 odstotkov.

Kamalo Harris podpira tudi Bill Clinton. FOTO: Logan Cyrus Afp
Kamalo Harris podpira tudi Bill Clinton. FOTO: Logan Cyrus Afp

Kar 22 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da bodo šli na volitve predvsem zaradi pravice do splava, priseljevanje oziroma varnost na meji je glavni motivacijski dejavnik za 19 odstotkov anketiranih, zaščita demokracije za 18 odstotkov in življenjski stroški za 16 odstotkov.

Deset odstotkov še neopredeljenih

»Z jesenjo se je napredovanje Harris v anketah zaustavilo in tekma je povsem izenačena,« je za NBC dejal demokrat Jeff Horwitt, ki je izvedel anketo skupaj z republikancem Billom McInturffom.

Slednji je menil, da volivci ugotavljajo, da Harris ne prinaša česa posebej novega oziroma drugačnega od sedanjega predsednika ZDA Joeja Bidna. Večina volivcev pa ima o Trumpovem predsedniškem mandatu boljše mnenje, kot ga ima o Bidnovem.

Ali bo Kamala Harris zbrala dovolj glasov, da premaga »slovenskega zeta«? FOTO: Kevin Lamarque Reuters
Ali bo Kamala Harris zbrala dovolj glasov, da premaga »slovenskega zeta«? FOTO: Kevin Lamarque Reuters

Okrog deset odstotkov volivcev je sicer še vedno neopredeljenih oziroma pravijo, da si lahko do volitev še premislijo. Velika večina volivcev pa tudi meni, da bodo te volitve odločilnega pomena za njihovo življenje.

Ameriški analitiki ostajajo prepričani, da bo volitve odločila udeležba, torej to, kateremu kandidatu bo uspelo v udeležbo prepričati več svojih volivcev.

Preprečili nov poskus atentata na Trumpa?

Šerif okrožja Riverside v Kaliforniji Chad Bianco je dejal, da so danes najverjetneje preprečili še tretji poskus atentata na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ko so nedaleč od njegovega predvolilnega zborovanja aretirali oboroženega moškega, poročajo ameriški mediji.

Šlo naj bi za pripadnika skrajno desne protivladne skupine in registriranega republikanca Vema Millerja, je dejal šerif na novinarski konferenci. Moški jim je postal sumljiv, ker je imel več lažnih novinarskih izkaznic in akreditacij, obenem pa tudi prepustnice za pomembne udeležence zborovanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije