POZIV K UPORU

Uf, ste slišali, kako je Janšev prijatelj brutalno napadel Bruselj? Omenjal tudi »slovanske vojake z vzhoda«

Viktor Orban je ob obletnici neuspele vstaje Madžare pozval, naj se Bruslju uprejo tako, kot so se sovjetski nadvladi leta 1956.
Fotografija: Janez Janša in Viktor Orban se dobro razumeta. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Janez Janša in Viktor Orban se dobro razumeta. FOTO: Jože Suhadolnik

Madžarski premier Viktor Orban je danes ob obletnici neuspele vstaje Madžare pozval, naj se Bruslju uprejo tako, kot so se sovjetski nadvladi leta 1956. Orban, ki je govoril pred večtisočglavo množico v Budimpešti, je ob tem Bruselj obtožil, da želi na Madžarskem namestiti marionetno oblast.

Orban je v govoru med obeleževanjem obletnice začetka madžarske vstaje povedal, da je nauk dogodkov izpred 68 let, da se je treba boriti »samo za eno stvar, za Madžarsko in madžarsko svobodo«.

image_alt
Janez Janša je lahko zadovoljen s tem, kar je uspelo prijatelju

Madžarska se mora odločiti, ali se bo »uklonila volji tujcev, volji Bruslja« ali se ji bo uprla, je dejal predsednik vlade in Madžare pozval, naj bo njihov odgovor »jasen in nedvoumen« tako kot leta 1956.

To ni prvič, da je Orban povlekel vzporednice s kratkotrajno vstajo proti stalinističnim oblastem, med katero je ob posredovanju sovjetske vojske umrlo okoli 3000 ljudi. Še okoli 200.000 jih je zapustilo državo, nekaj več kot 2000 se jih je zateklo tudi v Slovenijo.

»Slovanski vojaki z vzhoda«

Orban je tokrat podkrepil zgodovinsko primerjavo tudi s poplavami, ki so tako leta 1956 kot letos prizadele Madžarsko.

image_alt
Viktor Orban po srečanju z Janezom Janšo: Ne želim strašiti, ampak ... (VIDEO)

Ob tem je znova posvaril pred vključitvijo Ukrajine v Nato, rekoč, da bi širitev konflikta lahko privedla do scenarija, ko bi se na Madžarskem ozemlju pojavili »slovanski vojaki z vzhoda«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije