VOJNA V UKRAJINI

Ukrajinci objavili posnetke: »To so severnokorejski vojaki v Rusiji« (VIDEO)

Okoli deset tisoč severnokorejskih vojakov naj bi prišlo v pomoč ruskim vojakom. V javnost prišlo več videoposnetkov.
Fotografija: FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
FOTO: Zaslonski Posnetek

Ukrajinska vlada je sinoči objavila videoposnetek, za katerega trdi, da prikazuje severnokorejske vojake v Rusiji. Video je objavil ukrajinski Center za strateško komuniciranje, ki deluje v okviru ukrajinskega ministrstva za kulturo in informiranje.

Videoposnetek, objavljen na uradnem kanalu centra Telegram, po navedbah Ukrajine prikazuje severnokorejske vojake, kako prevzemajo vojaške uniforme in opremo v vojaški bazi na skrajnem vzhodu Rusije. Po navedbah Centra je video posnetek nastal v vadbenem centru v Sergejevkih.

V javnost je včeraj prišel še en podoben posnetek, ki so ga objavili ruski blogerji. Posnetek pa domnevno prikazuje severnokorejske vojake med urjenjem v Rusiji. »Na milijone jih je,« pravi glas v ruščini na posnetku, ki je očitno nastal na skrivaj, pišejo tuji mediji.

V Ukrajini vsaj 10 tisoč severnokorejskih vojakov

Ukrajinski viri sicer že dober teden navajajo, da so severnokorejske vojake poslali v Rusijo, da bi sodelovali v vojni proti Ukrajini.

Prejšnjo soboto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal, da Severna Koreja Rusiji ne dobavlja le orožja, ampak tudi vojaško osebje. Dan kasneje je v nagovoru narodu dejal, da je Severna Koreja tako rekoč vstopila v vojno.

Več kot 10.000 severnokorejskih vojakov se po navedbah obveščevalnih virov iz Ukrajine in Južne Koreje na ozemlju Rusije usposablja za vojno proti Ukrajini.

Zelo podobne podatke - okoli 12.000 vojakov - omenjajo tudi južnokorejski obveščevalni viri. Tako je v petek južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, sklicujoč se na obveščevalne volitve v Seulu, poročala, da se je Severna Koreja odločila poslati »pomembne sile« v podporo Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije