VOJNA

V javnosti že prvi posnetki ruske invazije: tako je Putin objavil napad (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski: Gradimo koalicijo proti Putinu.
Fotografija: FOTO: Twitter
Odpri galerijo
FOTO: Twitter

Rusija meri na ukrajinsko vojaško infrastrukturo, zračno obrambo in zračne sile z visoko natančnim orožjem in ne napada ukrajinskih mest, je v četrtek poročala ruska tiskovna agencija RIA, ki se sklicuje na rusko obrambno ministrstvo. Kijev je medtem dejal, da je Moskva sprožila obsežen napad na Ukrajino. Po poročanju novinarjev CNN je bilo v zgodnjih urah v več mestih slišati eksplozije. Ena od njih je bila tudi v glavnem mestu Kijev, posneta blizu predsedniške palače. Na twitterju so se pojavili tudi posnetki iz drugih mest.

Tako je Putin napovedal napad na Ukrajino

Malo pred 4. uro je ruski predsednik Vladimir Putin v izrednem televizijskem nagovoru napovedal začetek napada na Ukrajino. Izraz, ki ga je uporabil, je bila »posebna vojaška operacija«, ki jo je izvajal, da bi zaščitil prebivalce Donbasa, ki že osem let trpijo poniževanje. Cilj operacije je po njegovih besedah ​​demilitarizacija Ukrajine, ker je širitev Nata na Ukrajino po njegovih besedah nesprejemljiva. Prosil je ukrajinske vojake, naj odložijo orožje in se vrnejo domov.

EU je danes obsodila rusko invazijo na Ukrajino. Predsednika Evropske komisije Ursula von der Leyen in Evropskega sveta Charles Michel sta na twitterju zapisala, da bo Kremelj odgovarjal za svoja dejanja. »Ostro obsojamo ruski neupravičen napad na Ukrajino. Kremelj bo odgovarjal.« Enak zapis je objavil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je medtem v pogovorih s svetovnimi voditelji zavzel za koalicijo proti Putinu. Govoril je že z voditelji ZDA, EU, Velike Britanije, Nemčije in Poljske. »Gradimo koalicijo proti Putinu,« je zapisal na twitterju. »Takojšnje sankcije, obrambna in finančna podpora Ukrajini! Treba je zapreti zračni prostor! Svet mora Rusijo prisiliti v mir.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije