VOJNA V UKRAJINI

V Kijevu spet padajo glave, Zelenski zamenjal enega najpomembnejših članov: ni izpolnil obljube, ki jo je dal

Volodimir Zelenski je po poročanju ukrajinskih medijev zamenjal najpomembnejšega človeka za orožje v Ukrajini.
Fotografija: Volodimir Zelenski po nagovoru svojim vojakom v Donetsku. FOTO: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters
Odpri galerijo
Volodimir Zelenski po nagovoru svojim vojakom v Donetsku. FOTO: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v skladu z odlokom, izdanim v torek zvečer, razrešil predsednika Ukroboronproma, državnega orožarskega konglomerata, Jurija Husjeva. Husjev je bil na tem položaju od decembra 2020.

Ukrajinski mediji poročajo, da bo njegov naslednik 31-letni Herman Smetanin, ki vodi tovarno oklepnih vozil v Harkovu. Uradne potrditve iz kabineta Zelenskega o menjavi za zdaj še ni.

Kot poroča Ukrajinska pravda, naj bi Zelenski pričakoval, da bo Husjev povečal proizvodnjo balističnih raketnih sistemov kratkega dosega Sapsan, vendar se to ni uresničilo. Kijev se je doslej večinoma zanašal na rakete zahodnih zaveznikov.

Ukrajinski obrambni minister: »Niste še videli vsega«

Osvoboditev skupine vasi pod rusko okupacijo v zadnjih tednih »ni glavni dogodek« v načrtovanem napadu Kijeva, je za Financial Times povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

»Ko bo prišlo do tega, bodo vsi videli ... Vsi bodo videli vse,« je dejal v intervjuju, objavljenem v sredo, in zavrnil poročanje medijev o počasnem ukrajinskem napredovanju proti dobro utrjenim ruskim položajem.

Glavne rezerve ukrajinskih vojakov, vključno z večino brigad, ki so se pred kratkim usposabljale na zahodu in so opremljene s sodobnimi Natovimi tanki in oklepnimi vozili, še niso bile uporabljene v operaciji, pravi.

Ukrajinska vojska je konec prejšnjega tedna sporočila, da je osvobodila skupno 130 kvadratnih kilometrov okupiranega ozemlja v južni Ukrajini, odkar je pred približno tremi tedni začela protiofenzivo, in poročala o manjših uspehih na vzhodni fronti.

V ruskem napadu na Kramatorsk najmanj osem mrtvih, več deset ranjenih

V ruskem raketnem napadu na mesto Kramatorsk na vzhodu Ukrajine je bilo v torek ubitih najmanj osem ljudi, vključno s tremi otroki, več deset ljudi pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti. V napadu so ruski izstrelki zadeli restavracijo in nakupovalno središče. Na območju je bilo takrat veliko civilistov, poroča britanski BBC.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije