VARNOST NA PRVEM MESTU

Velika članica EU prepovedala funkcije Instagrama in Facebooka

Španija je Meti prepovedala uvajanje funkcij, osredotočenih na volitve, na facebooku in instagramu.
Fotografija: Meta je ta orodja načrtovala uvesti pred volitvami v Evropski parlament. FOTO: Dado Ruvic Reuters
Odpri galerijo
Meta je ta orodja načrtovala uvesti pred volitvami v Evropski parlament. FOTO: Dado Ruvic Reuters

Agencija za varstvo podatkov AEPD je uporabila nujna pooblastila v skladu s Splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov (GDPR) za prepoved teh funkcij za tri mesece kot previdnostni ukrep.

Meta je ta orodja načrtovala uvesti pred volitvami v Evropski parlament. Podjetje je za TechCrunch povedalo, da jih je pozvalo k »spoštovanju zasebnosti uporabnikov in GDPR« in da bo upoštevalo ukaz, čeprav se ne strinja s stališčem AEPD.

Ukaz bodo upoštevali kljub nestrinjanju. FOTO: Dado Ruvic Reuters
Ukaz bodo upoštevali kljub nestrinjanju. FOTO: Dado Ruvic Reuters

Agencija je dejala, da »ni utemeljitve za zbiranje podatkov o starosti« (zaradi nezmožnosti preverjanja starosti, ki jo imajo uporabniki na svojih profilih), in kritizirala Metino namero, da po junijskih volitvah zadrži podatke.

Nameravali opomniti uporabnike

Drugi podatki, ki jih je Meta nameravala obdelati prek neobveznih orodij, so vključevali uporabniške interakcije s temi funkcijami, pa tudi podatke o spolu. AEPD trdi, da namerava Meta s temi orodji opomniti uporabnike facebooka in instagrama, da morajo glasovati, če izpolnjujejo zahteve v EU.

Nadzorni organ sicer poudarja, da bo Meta uporabnike kot volivce z volilno pravico identificirala na podlagi naslovov IP in profilnih podatkov o tem, kje živijo, a da je za glasovanje na volitvah dovolj, da je oseba polnoletni državljan katere koli države članice EU, poroča kurir.rs.

Preberite še:

image_alt
To meni Elon Musk: »Ameriški predsednik leta 2032 bo robot«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije