RESNO OPOZORILO

Vrag odnesel šalo: Rusi zagrozili s tretjo svetovno vojno in opozorili, da ne bo omejena na Evropo

Putinov vodja zunanje obveščevalne služb je dejal, da Moskva ne verjame trditvam Zahoda, da nima nič opraviti z napadom na Kursk.
Fotografija: Rusija je opozorila ZDA, da tretja svetovna vojna ne bo omejena na Evropo. FOTO: Alexander Kazakov Afp
Odpri galerijo
Rusija je opozorila ZDA, da tretja svetovna vojna ne bo omejena na Evropo. FOTO: Alexander Kazakov Afp

Ukrajina je 6. avgusta vdrla v zahodno rusko regijo Kursk in zavzela del ozemlja v največjem napadu tuje države na Rusijo po drugi svetovni vojni. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da se bo Rusija dostojno odzvala na napad.

Sergej Lavrov, Putinov zunanji minister več kot 20 let, je dejal, da Zahod poskuša zaostriti vojno v Ukrajini in si prizadeva za težave z upoštevanjem ukrajinskih zahtev po omilitvi omejitev za uporabo orožja, dobavljenega iz tujine. Od invazije na Ukrajino leta 2022 je Putin večkrat opozoril na tveganje veliko širše vojne, ki bo vključevala glavne jedrske sile sveta, čeprav je dejal, da Rusija ne želi konflikta z Natom pod vodstvom ZDA.

»Zdaj znova potrjujemo, da je igranje z ognjem, in oni so kot majhni otroci, ki se igrajo z vžigalicami, zelo nevarna stvar za odrasle strice in tete, ki jim je v eni ali drugi zahodni državi zaupano jedrsko orožje,« je dejal Lavrov novinarjem v Moskvi.

Ruska jedrska doktrina

Ruska jedrska doktrina 2020 določa, kdaj bo njen predsednik razmislil o uporabi jedrskega orožja: na splošno kot odgovor na napad z uporabo jedrskega ali drugega orožja za množično uničevanje ali konvencionalnega orožja, ko je ogrožen sam obstoj države. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku tega meseca dejal, da je napad na rusko regijo Kursk pokazal, da so bile grožnje Kremlja s povračilnimi ukrepi blef.

image_alt
Putin sklical izredni sestanek, pa si opral roke: »Nisem kriv«

Zelenski je dejal, da zaradi omejitev, ki so jih uvedle zaveznice, Ukrajina ne more uporabiti razpoložljivega orožja za ciljanje nekaterih ruskih vojaških ciljev. Zaveznike je pozval k drznejšim odločitvam glede pomoči Kijevu v vojni. Rusija je Ukrajino nato obtožila uporabe zahodnega orožja v Kursku, vključno z britanskimi tanki in ameriškimi raketnimi sistemi. Kijev je potrdil, da je za uničenje mostov v Kursku uporabil ameriške rakete HIMARS. Putinov vodja zunanje obveščevalne službe Sergej Nariškin je v torek dejal, da Moskva ne verjame trditvam Zahoda, da nima nič opraviti z napadom na Kursk, navajaho ruski mediji. 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije