VOJNE RAZMERE

Izrael razglasil izredne razmere, Golob oster: Čemur smo priča v Gazi, presega tudi najbolj grozno domišljijo (VIDEO)

Izredne razmere naj bi bile v veljavi do ponedeljka.
Fotografija: Izrael je danes izvedel enega najobsežnejših napadov na šiitsko gibanje Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona.  FOTO: Mohamed Azakir Reuters
Odpri galerijo
Izrael je danes izvedel enega najobsežnejših napadov na šiitsko gibanje Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona.  FOTO: Mohamed Azakir Reuters

Zaradi hude zaostritve spopadov med izraelsko vojsko in šiitskim gibanjem Hezbolah na jugu Libanona je izraelska vlada za vso državo razglasila izredne razmere.

Izredne razmere do ponedeljka

Izredne razmere naj bi bile v veljavi do ponedeljka, poročajo izraelski mediji. Razglasitev med drugim pomeni, da bodo lahko omejili večja zborovanja, a zaenkrat vojska ni podala dodatnih navodil, še poroča dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer za danes sklical sejo varnostnega kabineta.

Izrael je danes izvedel enega najobsežnejših napadov na šiitsko gibanje Hezbolah na jugu in vzhodu Libanona. Napad so izvedli tudi v prestolnici Bejrut, kjer naj bi ciljali na poveljnika gibanja v južnem Libanonu Alija Karakeja.

Skupno so zadeli več kot 1100 ciljev. V napadih je bilo ubitih najmanj 274 ljudi, od tega 21 otrok, še več kot 1000 jih je bilo ranjenih.

Gibanje se je odzvalo s povračilnimi napadi na Izrael, ki so med drugim sprožili sirene v Haifu, kjer so se številni zatekli v zatočišča.

Zaskrbljena tudi Slovenija, Golob oster

Slovenija je izjemno zaskrbljena zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, je danes v luči smrtonosnih izraelskih napadov na Libanon sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Pozvalo je k zadržanosti in opozorilo, da Libanon ne sme postati naslednja Gaza.

»Pozivamo k čimprejšnjemu izvajanju resolucije 1701 in izpostavljamo potrebo po zadržanosti. Prekinitev ognja potrebujemo takoj, saj je treba tlakovati pot k trajnemu miru v regiji. Libanon ne sme postati naslednja Gaza,« je na omrežju X zapisalo ministrstvo, ki je z resolucijo mislilo poziv Varnostnega sveta ZN h končanju sovražnosti med Izraelom in Hezbolahom.

Predsednik vlade Robert Golob je danes kot osrednji govorec nastopil na dogodku organizacije Save the Children. Premier je v svojem nagovoru izrazil čast, da sodeluje na takšnem dogodku ter se zahvalil organizatorjem, podpornikom in vsem drugim, ki na kakršenkoli način pomagajo otrokom v Gazi in na Zahodnem bregu. »Čemur smo priča v Gazi, je nekaj, kar presega tudi najbolj grozno domišljijo,« je povedal premier in dodal: »Kdaj je postalo normalno, da so otroci vojaške tarče? Kdaj je postalo normalno, da so šole in humanitarni delavci postali vojaške tarče? To je nekaj, kar je treba nemudoma ustaviti, saj je to zelo nevaren precedens, ne samo za Palestino, ampak za mir in stabilnost po vsem svetu.«

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije